П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
24 Грудня 2010

РІДНИЙ КРАЙ ПОТРЕБУЄ ОХОРОНИ ПРИРОДИ

Охорона природи рідного краю9 грудня у науково-екологічному центрі НПП «Подільські Товтри» відбувся обласний семінар громадських організацій і державних установ під егідою Хмельницького обласного осередку Всеукраїнської екологічної ліги «Охорона природи рідного краю».

Учасники семінару обговорили наукові дослідження, засоби захисту природи і здобутки в цьому напрямку. Тон роботи задав один з ініціаторів організації та проведення семінару Наталія МИРОНОВА – голова Хмельницького обласного осередку ВЕЛ, завідувач кафедри екології Хмельницького національного університету.

Учасники заслухали промови директора НПП «Подільські Товтри» Олега ЯНКОВСЬКОГО та заступника директора з наукової роботи Олександри КУЧИНСЬКОЇ, кандидата біологічних наук

К-ПНУ ім.Огієнка Людмили ЛЮБІНСЬКОЇ, кандидата сільськогосподарських наук ПДАТУ Віктора ЯВОРОВА, наукових співробітників НПП Михайла ДРЕБЕТА, Наталії ЧАЙКИ і членів Кам’янець-Подільського районного осередку ВЕЛ.

Мова йшла і про роль у збереженні природних багатств громадських організацій екологічного спрямування. Це неодноразово підтверджувала НГО «Товариство Подільських природодослідників і природолюбів» (керівник Людмила ЛЮБІНСЬКА), своїми здобутками поділилися Дружина охорони природи (Сергій ЧЕРНЕЦЬКИЙ), Корпус волонтерів для сільських громад (Олександр СУПРУН), представники НВК с.Великий Карабчіїв Надія БІЛИК і Ганна БРИК.

Шкільні навчальні заклади як і виші теж залучені до системи охорони природи. Це насамперед, робота пришкільних екологічних центрів у смт Стара Ушиця і с.Китайгород, Гораївського та Китайгородського первинних осередків ВЕЛ.

Після завершення семінару відбулося нагородження грамотами переможців регіонального конкурсу «Збережи свою річку», що проводився у рамках Всеукраїнського конкурсу «До чистих джерел». І місце посіли колектив Староушицької СЗОШ екологічного напрямку та члени краєзнавчо-гідрологічного гуртка Нагорянського НВК. ІІ місце здобули члени творчого учнівського об’єднання «Еко-Лайф» ЗОШ №14 і колектив гуртка «Юні географи-краєзнавці» ЗОШ №12. На ІІІ місці – члени еколого-краєзнавчого гуртка «Рідний край» Китайгородського НВК.

Микола РЯБИЙ, молодший науковий співробітник НПП «Подільські Товтри».