Субота, 20 Квітня 2024 р.
14 Січня 2011

ПЕТЛЯ ДЛЯ ШУСТЕРА

Напередодні Нового року, 24 грудня, дітлахи помітили на Смотричі, в районі Біланівки, лебедя. Звідки він взявся серед зими, незрозуміло. Птах то з’являвся, то десь зникав, а вже коли почалися люті морози, він оселився біля кладки, де сильна течія, тому вода не замерзає. Мешканці Біланівки та Зіньківців підгодовували його. Вночі, коли лебідь вибирався на кригу, його пір’я примерзало, а вранці, коли мороз спадав, птах знову повертався у воду.

На сполох люди забили після Різдва, коли один із мешканців Зіньківців намагався відбити лебедя-шипуна  від нелюда, який приїхав із рушницею на джипі. Майже цілу ніч добровольці спостерігали, щоб ніхто не наближався до ополонки.

На прохання однієї мешканки Біланівки, на місце події виїхав начальник МУ ГУ МНСУ в Хмельницькій області Олег ІВАНЮК зі своїм заступником Олексієм СТРЕМІНСЬКИМ, щоб оцінити ситуацію та зрозуміти, чи зможуть його підлеглі дістатися до потрібного місця. На жаль, складний рельєф місцевості не дозволив спецтехніці доїхати до річки. Спроби голіруч врятувати птаха нічого не дали. Але рятувальники не здавалися. За чотири години рятувальних робіт дехто вже побував у крижаній воді. Іноді здавалося, що ось він, уже в руках, але птах, не розуміючи, що його рятують, вкотре виривався на відкриту воду.

По допомогу вирішили звернутися до військових. Незважаючи на те, що начальник гарнізону Сергій МАЛЬЧЕНКО перебував у Карпатах, він дав команду допомогти. У вихідні його заступник Василь ГЕНИК зібрав водолазів у складі начальника кафедри спеціальних дисциплін полковника Віталія РУСНАКА, старшого викладача кафедри Олега МИЩИШИНА, прапорщиків Володимира ВЕРБОВСЬКОГО та Володимира ФУРМАНОВА та направив їх на річку.

Коли військові спускалися згори, почули радісний крик: «Спіймали! Спіймали!». Спустившись, побачили хлопця, який пригортав птаха до себе.

Як виявилося, коли вже всі добряче втомилися, місцевий хлопчина на імя Сашко ЧЕРКАС зробив петлю та поклав її на кригу, заманивши лебедя кукурудзою. Щойно лапи птаха опинилися в петлі, його товариш Артем СИТНИК смикнув шнурок до себе.

Відразу виникло запитання: куди ж прилаштувати красеня-велетня?

Прихисток надала родина Людмили ХУДИК. У літній кухні для лебедя встановили таз із водою, наварили каші, сусіди підкинули сіна.

За два дні гість встиг перебити на кухні чимало посуду, тому чоловік Людмили Андріївни – Лучано – зробив на дверях міцну решітку з рейок, щоб птах бачив небо та річку. Але хитрун вдав, що заспокоївся, і вони вирішили зайвий раз не показуватися йому на очі, аби той не нервувався…

Поклик волі виявився надто сильним: птах проломив решітку та рушив до річки. Господиня наздогнала втікача з пораненою скривавленою лапою аж біля води, за що він їй «віддячив», добряче схопивши дзьобом вухо. Однак Людмила Андріївна не образилась і ми вже разом заходилися зупиняти кров пернатому, перебинтовувати рану…

Куди дівати ШУСТЕРА (так назвали птаха юні рятівники)? Допомогла журналістська солідарність: журналісти з Хмельницького Тетяна СИВОКОНЬ (Агенція журналістських розслідувань, газета «Інформатор») і Наталія ВИНОГРАДСЬКА (канал ICTV «Надзвичайні новини») домовилися приютити лебедя в КП «Парк відпочинку ім.Чекмана» (директор Анатолій КРИВИЙ).

Шипуна повезли до обласного центру на зимівлю. За словами пана Анатолія, лебедя вранці завезли до ветеринара, де йому наклали на лапу шви. Ветеринар повідомив, що птах здоровий і після карантину його випустять до решти 25-ти. Тут оселилися й одинокі лебідки, тому, можливо, наш ШУСТЕР знайде собі пару.

А тепер про героїв дня. Це Сашко ЧЕРКАС, учень НВК №7, Артем СИТНИК, учень НВК №8, мешканці Білановецької набережної Олександр ХВОСТИК і Зіньківців – Олег ШАТКЕВИЧ. По радами допомагав Ігор ВОЙЦЕХІВСЬКИЙ та Олександр СВІДЕРСЬКИЙ.

Допомогу в переправленні лебедя надав депутат облради Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО, а перевіз його до обласного центру на власному мікроавтобусі Лучано ДАЛЛА-КОСТА.