П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
18 Лютого 2011

БУРЕВІЙ ВІДЛЮТУВАВ

АХТУНГ! У ПОВІТРІ – ПРОФЛИСТИ!

Чимало шкоди накоїв буревій 12 лютого. Північно-західний вітер швидкістю 25 м/сек. повалив у місті 14 дерев, здебільшого ялинки та кремезні тополі. Через це нетривалий час було перекрито проїжджу частину вулиць Крип’якевича, Лесі Українки (неподалік РАЦСу), Привокзальній, Князів Коріатовичів (неподалік автовокзалу), Хмельницького шосе. Одне дерево впало на ворота 16-го відділення зв’язку, розділивши їх навпіл, а поруч добряче нахилилася туя.

На Пушкінській, 33, поривом вітру перевернуло автозупинку, на Північній (неподалік залізничного вокзалу) вирвало 105 метрів огорожі.

Жахливе видовище сталося в Старому місті: коли там було велелюдно, з даху колишнього архіву зірвало покрівлю. 5-метрові профлисти літали в повітрі. На щастя, на той момент там опинилися директор КП «Інспекція з контролю за благоустроєм і санітарним станом у місті» Петро СОЛЯРИК і начальник управління доріг та інфраструктури Валентин СВІДЕРСЬКИЙ. До приїзду рятувальників вони перекрили прохід для людей біля Ратуші, аби ніхто не постраждав.

На багатьох будмайданчиках попадала огорожа. На вулицях Ценського та Драй-Хмари порвало електродроти вуличного освітлення. Майже весь мікрорайон Жовтневий залишився без світла та тепла. Зафіксовано також 8 випадків застрягань у ліфтах, але працівники КП «Міськліфтсвітло» оперативно спрацювали.

Впродовж двох днів у місті в різних частинах зникало електропостачання. Деякі мікрорайони були без світла понад півдня. Впродовж години на ТЕЦ зникало та з’являлося електропостачання вісім разів. Такі перебої спричинили гідроудар у системі, що призвело до двох поривів на теплотрасі.

БУРЕВІЙ ВІДЛЮТУВАВПрацівники комунальних підприємств міста оперативно ліквідовували наслідки стихії. Працівники ЖЕКів складають списки будинків, на яких пошкоджено покрівлю.

Як повідомив начальник міського управління з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення Юрій КРИЛОВ, збитки в місті незначні, а ті, що є, носять об’єктовий характер. Одразу після стихії було створено штаб із ліквідації її наслідків, який очолив заступник міського голови Сергій БАБІЙ.

А РАЙРАДІ ЗНЕСЛО ДАХ…

Не меншої шкоди, якщо навіть на порядок не більшої, завдали шквальні вітри та буревії населеним пунктам району. Особливо це позначилося на їх електропостачанні. 12 лютого, коли розпочалося лихо, не залишилося майже жодного села, де би не було перебоїв з електропостачанням. Як прокоментував нам ситуацію начальник РЕМ Кам’янець-Подільського району Георгій ГРУБІ, шквальні вітри спричинили до пошкодження 10 ліній потужністю 10 кВт і масового пошкодження ліній електропередач потужністю 0,4 кВт.

БУРЕВІЙ ВІДЛЮТУВАВ– Майже в кожному селі відбулися пориви електромережі, – зазначає Георгій Борисович. – У Княгинині, Гуменцях, Заліссі Другому, Кульчіївцях та інших населених пунктах сильний вітер повалив 14 опор електропередач. Також виведено з ладу три трансформатори. Загалом під час ліквідації наслідків стихії працювало 12 бригад загальною кількістю 60 чоловік.

Про те, що стихія завдала значних збитків електромережі району, свідчить той факт, що енергетикам вдалося повністю ліквідувати її наслідки та повністю відновити подачу електроенергії лише у вівторок, 15 лютого.

Якщо в місті вдалося порахувати кількість повалених дерев, то в районі зробити це майже неможливо. В окремих населених пунктах деякі вулиці виглядали, наче

після лісоповалу: гілля, цілі дерева лежали посередині доріг. Постраждали від буревію й окремі приватні житлові та господарські будівлі: десь зірвало шифер, десь – черепицю… Стихія завдала шкоди й сільгоспвиробникам. В основному постраждали приміщення ферм, складів тощо.

– Не можна сказати, що незручності та негаразди аграріям стали масштабними та значними, – говорить начальник управління агропромислового розвитку РДА Ігор ГАЙ. – Принаймні досі в управління не надійшло жодного звернення щодо відшкодування матеріальних збитків, завданих стихією.

БУРЕВІЙ ВІДЛЮТУВАВЗначно більшої шкоди буревій завдав бюджетним установам району, особливо закладам культури та освіти. Стосовно останніх, то зазнали руйнувань від шквального вітру близько 15 шкіл. Насамперед постраждали дахи будівель.

На нашу думку, найбільш гучним фактом стихії стало пошкодження покрівлі  приміщення районної ради

(вул.Вірменський ринок, 6). Щоправда, тут слід говорити, що, скоріш за все, це не стихія завдала збитків, а ті, хто виконував покрівельні роботи на адмінбудинку та під чиїм керівництвом це здійснювалося. Як так могло трапитися, що з цим новим дахом, заміна якого завершилася пару тижнів тому, вітер погрався, як з іграшкою. Натомість десятки інших покрівель, які розташовані поруч (яким від декількох років до десятиліть), вистояли.

Ось так і живемо. На початку цього року прорвався водопровід у Старій Ушиці, який було замінено 4 роки тому (з гарантією 50 років), минулого тижня – зовсім новий дах… Що буде наступним?!