П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
11 Березня 2011

КОЛИ ЗАВАЖАЮТЬ СМІТНИКИ, НА ДОПОМОГУ ПРИХОДИТЬ ВЛАДА

КОЛИ ЗАВАЖАЮТЬ СМІТНИКИ, НА ДОПОМОГУ ПРИХОДИТЬ ВЛАДАКам’янеччина завжди славилася своєю природою. Чого варті лише Подільські Товтри! І ніде, як тут, не кидаються в очі сміттєзвалища. Одне з таких знаходиться поблизу с.Довжок і державного заказника «Кадиєвецька дача». Сюди звозять сміття із села десятки років. Звалище займає досить велику територію та зустрічає своїми «ароматами» гостей міста, котрі обрали саме цю дорогу. З року в рік жителі Довжка звертались у різні інстанції, щоби закрили це звалище та пустили селом сміттєзбиральну машину.

Неподалік звалища ми зустріли жительку села, яка саме вивозила на ручному візку сміття. На наше запитання про те, чи влаштовує її те, що поблизу села знаходиться стихійне звалище, яке може стати джерелом серйозних хвороб та інфекцій, жителька села відповіла, що проживає вона тут не дуже давно, та і на її пам’яті люди неодноразово зверталися до сільського голови, щоб їм виділили машину, яка забирала б сміття. Та, як кажуть, віз і нині там.

А може, й ні. Як нам вдалося з’ясувати, незабаром Довжком курсуватиме автомобіль, який збиратиме всі побутові відходи селян. І допоможе у цьому депутат обласної ради Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО. З ним – подальша наша розмова.

– До мене на прийом постійно приходять люди, яким остогидло, що поблизу їх садиб знаходиться стихійне сміттєзвалище. Це, по-перше, страшна антисанітарія, по-друге, «запах», змішаний із «запахом» відстійників бардополів, робить життя на Довжку просто неможливим.

Заручившись підтримкою голови облдержадміністрації Василя ЯДУХИ, я вирішив допомогти сільській громаді вирішити питання з придбанням сміттєзбиральної машини, яка у визначені дні двічі чи раз на тиждень, залежно від потреби, їздитиме вулицями Довжка та збиратиме побутові відходи жителів цього села. Завдяки цьому Довжок на крок наблизиться до культури цивілізованого світу, адже така практика використовується у розвинутих країнах.

– Володимире Володимировичу, збирати це добре, та куди Ви збираєтеся вивозити це сміття?

– Є попередня домовленість із мером міста Михайлом СІМАШКЕВИЧЕМ, що відходи вивозитимуть на міське сміттєзвалище. Тому з цим не буде проблеми. А з часом вирішиться питання і з ліквідацією діючого стихійного смітника. Цікаво, що самі жителі села готові припинити скидати туди сміття, та допомагатимуть, щоб швидше матінка-природа загоїла ту рану, яку їй заподіяли люди.

– Скільки коштуватиме послуга вивезення сміт­тя для населення?

– Облдержадміністрація надає сільській раді у руки Довжоцької територіальної громади спеціалізоване авто. Питання оплати вже вирішуватимуть на місці, але це буде досить невелика сума. Саме стільки, щоб вистачило на обслуговування машини та зарплату водію.

– Чому Ви все-таки вирішили допомогти громаді села у цьому питанні?

– Моя робота як депутата обласної ради – максимально допомагати людям. Громадське сумління не залишає мене осторонь такої нагальної проблеми. Я усі свої сили та можливості буду спрямовувати на те, щоб допомогти жителям Кам’янця-Подільського та району. Радує те, що наш губернатор Василь ЯДУХА не залишився осторонь і допомагає мені вирішити цю проблему. Це доводить, що діюча влада не закриватиме очі на проблеми громади, і не важливо – це громада великого міста чи маленького села.

Тетяна АХТИМІЙЧУК, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».