Вівторок, 19 Березня 2024 р.
24 Липня 2015

РИБНИЙ ЖАХ

РИБНИЙ ЖАХМинулого тижня в Сатанівському водосховищі (Городоцький район), що на річці Збруч, загинуло близько трьох тонн риби. На поверхню сплили щуки, коропи, лящі, плотва та інші види. Найбільші особини залишилися гнити на глибині. Екологи та правоохоронці відразу взялися досліджувати обставини катастрофи.

Жителів Кам’янеччини ця ситуація теж не могла залишити байдужими, тим більше, що Збруч протікає на межі нашого району. Аби дізнатися про результати досліджень, ми зателефонували до старшого держінспектора з охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області Олега ЛІЩУКА.

– Швидше за все, причина загибелі риби – нестача кисню, – повідомляє він. – Сатанівське водосховище не затоплювалося понад 20 років, тож покрилося густою рослинністю. Підприємці його затопили невисоким рівнем води, яка нагрівалася до 20 градусів. Рослинність при цьому почала гнити, що й спричинило нестачу кисню. Тож щодо забруднення річки особливих проблем немає. Хіба від масової загибелі риби може виникнути якась інфекція.

Втім начальник міськрайонного управління Держсанепідслужби Олег КЕРНИЧНИЙ вважає, що, завдяки самоочищенню річкової води, нині в Збручі ситуація не є критичною.

Віталій ГОРБУЛЕНКО.


ХТО ПІДБІЛИВ ДІБРУХУ?

ХТО ПІДБІЛИВ ДІБРУХУ?

Річка Дібруха, що впадає в Смотрич у районі Карвасар, знову побіліла, чим вкотре привернула до себе увагу чиновників.

Непритаманне яскраво-біле забарвлення помітив кам’янчанин, котрий про екологічну катастрофу сповістив міського голову Михайла СІМАШКЕВИЧА. Обстежити русло річки в межах міста вирушила постійно діюча комісія з питань реагування на звернення громадян щодо погіршення екології. Результати обстеження підтвердили, що вода в Дібрусі має невластиве сиво-біле забарвлення та специфічний неприємний запах. Як розповів начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськради Юрій КРИЛОВ, поки що джерело забруднення комісією не встановлено, але підозрюють, що виною може бути діяльність ДП «Довжоцький спиртовий завод», розташованого вище за руслом річки, на території Довжоцької сільради.

Наразі комісією складено акт і готуються листи до чиновників району, Держекоінспекції та санепідслужби з пропозицією створити спільну міськрайонну робочу групу, яка і вивчатиме питання забруднення річкової води.

За матеріалами прес-служби міськради.