П'ятница, 29 Березня 2024 р.
10 Червня 2011

ПЕКЕЛЬНА РІДИНА ДІСТАЛАСЯ У СПАДОК

ПЕКЕЛЬНА РІДИНА ДІСТАЛАСЯ У СПАДОКСправжня катастрофа заховалася у районі залізничної колії на вул.Вокзальна, неподалік Залу царства свідків Єгови. Їхня громада вирішила прибрати територію, яка потопала в хащах і смітті, але під час робіт на поверхню почала просочуватися чорна в’язка рідина.

ПЕКЕЛЬНА РІДИНА ДІСТАЛАСЯ У СПАДОК– Коли ми помітили, що там копають землю, – розповідає тамтешня мешканка Людмила, – попередили людей, що не потрібно цього робити, бо тут колись у ямі розтоплювали смолу та кудись відвозили для виробництва руберойду. Ми роками страждали від жахливого смороду та чаду, але ще за радянських часів виробництво припинили, а яму покинули. В літню спеку смола розтоплювалася, сюди потрапляли коти, собаки, тонули коза і корова, ми із сусідами звідти якось серед ночі навіть витягали бомжів. З часом усе закидали землею і проблеми ніби зникли. Але нещодавно смола знову почала просочуватися на поверхню, напевне тому, що вирили яму та наткнулися на старі ємності.

Ось що розповів  Анатолій КУЗИК, який колись тут працював:

– Була траншея довжиною 20 метрів, шириною 8, глибиною від 1,5 до 3 метрів, розрахована на 8 цистерн. Туди зливали смолу для заводу, що виробляв руберойд, а також робили просмолений папір для пакування верстатів. Але мешканці мікрорайону Жовтневого, де знаходився завод, почали скаржитися на шкідливі викиди, тому виробництво зупинили.

ПЕКЕЛЬНА РІДИНА ДІСТАЛАСЯ У СПАДОК– Ділянку розміром 19 соток виділила нашій громаді міська влада, – розповідає старійшина релігійної організації свідків Єгови Олег ГУРМАН. – Нам так багато не потрібно було, ми хотіли 9 соток відчуджити, але нічого не вийшло. Тоді ми вирішили прибрати територію, адже місцеві жителі скидали на цю смоляну яму сміття. В одному місці викопали заглиблення, щоб туди стікала смола і ми могли зливати її в бочки. Лише позаминулого року ми зібрали в бочки 3,5 куба. Нині наші люди теж намагаються це зробити.  Щодо території, то ми хочемо її впорядкувати і зробити зону відпочинку для всіх.

На місце подій виїхав директор КП «Комбінат благоустрою» Євгеній ОБОДОВСЬКИЙ, який домовився з Олегом Вікторовичем спробувати  вирішити це питання разом.