Четвер, 18 Квітня 2024 р.
12 Серпня 2011

ЧИ ЗАГРОЖУЄ НАМ ПРОКЛЯТТЯ ДОЛИНИ ЗМІЙ?

Нещодавно у травматологічне відділення Центральної районної лікарні доправили 30-річного чоловіка з двома ранами на передпліччі. Молодик натрапив на змію на Збручі, ловлячи руками рибу. Для того, щоб врятувати життя людини, лікарям довелося використати останню сироватку проти отрути гадюки. Тепер лікарня не має жодної (!) дози сироватки. Фахівці покладаються на власні сили та реанімаційні методи надання допомоги. А от нам з Вами, напевно, ще варто покладатися і на Господа Бога, сподіваючись, що все-таки вдасться уникнути небажаної зустрічі.

Гадюка степова (саме цей вид поширений у нашій місцевості) завжди мешкала на теренах нашого регіону. Цей вид плазунів занесений до Червоної книги України, тому знищувати його не можна. Сама по собі гадюка не є агресивною: вона не нападає, а лише захищається. Коли ж не робити зайвих рухів, змія з більшим задоволенням покине Вас, аніж нападе. Втім така думка не дуже втішає, якщо зважити на те, що протягом цього літа багато селян зустрічали гадюк на своїх обійстях, навіть у власних домівках. Та й мешканцям міст є чого хвилюватися, адже більшість із них відпочиває на дачах. У розпалі грибний сезон, а навколишні ліси кишать гадюками, тому перед тим, як зрізати грибочок, палицею розгорніть навколо нього траву. Якщо там сидітиме гадюка, вона,  імовірніше, втече.

– Коли Вас усе-таки вкусила гадюка, – розповідає завідувач відділення інтенсивної терапії та анестезіології ЦРЛ Василь ДЕМ’ЯНІВ, – не панікуйте! В жодному разі не перетягуйте джгутом поранену кінцівку і, як останнім часом запевняють нас фахівці, не відсмоктуйте отрути. Намагайтеся менше рухатися, бо рух пришвидшує розповсюдження отрути. На місці укусу Ви побачите дві ранки, які хвилин десять інтенсивно кровитимуть. Місце укусу пектиме, і за декілька хвилин може з’явитися набряк. Обробіть рани антисептиком, прикладіть до них лід і негайно зверніться в місцевий медпункт. Фельдшер зробить Вам колову інфільтраційну блокаду 2,5-відсотковим розчином новокаїну, щоб не допустити розповсюдження отрути, і викличе швидку допомогу. Чим менше отрути потрапило в організм, тим легше боротися з її наслідками. І навпаки, коли доза чимала, а імунітет людини не надто сильний, боротися за здоров’я та життя людини буде набагато складніше. Протягом доби у хворого може розвинутися гіпоксія, міокардіопатія, гостра ниркова недостатність, гепатопатія. Звичайно, дуже важливо для таких випадків мати сироватку, та, на жаль, поки що її у нас немає.

Немає її і в обласній лікарні. У чому ж проблема? А в тому, що, виявляється, цю сироватку не виготовляють в Україні. За даними МОЗ, в Україні зареєстровано лише імунобіологічний препарат польського виробництва, який тимчасово відсутній на складі заводу-виробника вакцин і сироваток «Біомед» (Польща). З’явиться він там лише на початку наступного року. Тому МОЗ надало разовий дозвіл на ввезення сироватки проти отрути гадюки російського виробництва в кількості 555 доз. На початку минулого місяця цю сироватку мали розповсюдити по регіонах України. Дивно, але до нашого регіону вона так і не потрапила, а самостійно придбати її у звичайній районній лікарні майже неможливо, тому що приватні фірми, які займаються постачанням медпрепаратів, на сьогодні не мають сироватки в наявності.

– Я люблю проводити вільний час на природі, тому досить часто зустрічаю гадюк, – продовжує розмову лікар-анестезіолог-реаніматолог ЦРЛ Володимир ГРУШКОВ. – Вони скупчуються біля берега річки, де полюють на рибу. Якось одна з них замість риби «вполювала» мене. Мені подобається ловити рибу руками. Одного разу, підштовхуючи рибу до берега, відчув, як запік вказівний палець. Тільки й встиг помітити чорний хвіст. Дві маленькі рани від укусу дуже кровили. Хоча сьогодні і вважають, що відсмоктувати отруту немає сенсу, але саме завдяки цьому нехитрому методу мені вдалося не допустити розповсюдження отрути в організмі. Відтоді минуло понад три роки, але чутливість у вказівному пальці досі не відновилася.

Володимиру Івановичу, можна сказати, пощастило. Він зміг обійтися без сироватки. Але чи пощастить нам з Вами?..