Субота, 27 Квітня 2024 р.
17 Лютого 2012

СЕЗОН ВОРОН

СЕЗОН ВОРОНЗ осені до весни в нашому місті настає час панування птахів, яких усі помилково звуть воронами. Рано-вранці та ввечері кам’янчани спо­стерігають просто фантастичне видовище, коли кількатисячна зграя заполоняє небо і, наче єдиний ор­ганізм, закручує над містом карколомні піруети. Увечері зграя летить у дендропарк, де вже не один десяток років має місце ночівлі, а з першими променями сонця повертається в місто – і розчиняється в повітрі. Щоб розкрити таємниці цих птахів, ми звернулися до декана природничого факультету К-ПНУ ім.І.Огієнка і голови Хмельницького відділення Товариства охорони птахів України Миколи МАТВЄЄВА.

– Великі зграї утворюють представники родини воронових, але це не ворони, це граки, – пояснює Микола Дмитрович. – На Кам’янеччині мешкають шість видів цієї родини: грак, ворона сіра, галка, сойка, сорока та крук, в окремі роки з півночі залітає горіхівка. Проте зграї утворюють граки і галки. 

Взагалі в різних містах ситуація з вороновими різна: в одних домінує грак, в інших, наприклад у Києві, – ворона сіра, а у Львові переважає сорока. 

Що стосується граків, то їхня чисельність у нашому місті на початку 90-х років була значно більшою, ніж нині. Її зменшення може бути результатом як внутрішньопопуляційних процесів, так і впливом людини (обрізання дерев, збільшення використання отрутохімікатів на полях тощо). За останнє десятиліття зменшилась і кількість гнізд граків у місті: десять років тому було 12 їхніх колоній, а тепер залишилося лише чотири.

– А яким чином визначають їхню чисельність?

– Є стандартні методики обліку птахів на маршрутах. Також це можна робити за допомогою фотографування: сфото­графувати зграю, коли вона перемі­щується, і за зображенням здійснити підрахунок. 

До речі, є дуже цікава особливість: граки збираються ввечері з різних частин міста в одну і потім уже зграєю летять на місце ночівлі. Так само зранку прилітають на місце збору, а далі розлітаються до місць харчування. Коли чисельність граків у місті була високою, існували мікропопуляції, які вдень літали з Кам’янця-Подільського в Хотин, Оринин. Нині чисельність невелика – сягає близько трьох з половиною тисяч особин, тому їм вистачає кормів на території міста. Особливо облюбували граки міське сміттєзвалище.

Більшість людей вважають, що граки – це птахи, які залишаються зимувати на своїй батьківщині, однак не все так просто. Щороку на початку жовтня наші граки відлітають на південь – на Балкани, в Причорномор’я. А на їхнє місце прилітають граки з північних районів України, Білорусі, Росії. 

– Найбільше вражають саме оці масові перельоти…

– Граки ведуть колоніальний спосіб життя, тому що зграями їм легше прохарчуватися, відбити напад ворога тощо. У їхніх зграях існує чітка ієрархія: є лідери, які ведуть зграю, «розвідники» – шукають їжу, і сторожові – будять зранку всю зграю, після чого вона розлітається на місця харчування. Представники родини воронових разом із соколоподібними вважаються найбільш розумними серед птахів. 

Віталій ГОРБУЛЕНКО, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».