Субота, 20 Квітня 2024 р.
2 Березня 2012

ЗА ЩО ПІДСНІЖНИКАМ СМЕРТНИЙ ВИРОК?

ЗА ЩО ПІДСНІЖНИКАМ СМЕРТНИЙ ВИРОК?Весна постукала у двері. На носі – Міжнародний жіночий день. І, відповідно, мільйони квітів будуть принесені в жертву представницям прекрасної статі. Троянди, тюльпани, гвоздики… А також підсніжники, крокуси, сон – квіти, що є уособленням весни… При цьому і ніжні жінки, котрим адресовано букетики, і представники сильної статі, які ці букети дарують, перетворюються на браконьєрів, остаточно знищуючи рідкісні види рослин, що безповоротно зникають з лиця землі. 

А може, саме від нашої жіночої волі залежить доля цих тендітних рослин!? Якщо кожна кам’янчанка відмовиться отримати в подарунок проліски, разом ми зможемо зупинити процес їх знищення.

Жіноче свято мимоволі стає приводом для масового «геноциду» найменших творінь природи – рослин. При тому, що більшість первоцвітів перебувають на межі зникнення, і українське законодавство передбачає адміністративне покарання за їх знищення, однак щовесни і проліски, і підсніжники, і крокуси оберемками продаються просто перед входом до Центрального ринку, а також вздовж трас району. Закон у цьому випадку, як і завжди, відіграє роль міфічного «бабая» – начебто чули, що такий є, але хто ж його боїться? Про екологічну свідомість наше суспільство взагалі тільки думає починати говорити.

А Ви подаруєте на 8 Березня коханій дружині, матері чи сестрі букетик трупів первоцвітів? Перш ніж погодитися на участь у найлихішому екозлочині, задумайтесь! 

На території Подільського краю проростають 13 видів первоцвітів, які занесені до переліку рідкісних рослин Хмельницької області та Червоної книги України, найпоширеніші з них – підсніжних білий, шафран Гейфеля (у народі – крокус), проліска дволиста, гіацинт блідий, вітряниця лісова, горицвіт весняний, сон лучний, цибуля ведмежа, сон широколистий, сон великий, рябчик гірський. Останні три види охороняються на міжнародному рівні. 

Тому щороку проводиться загальноукраїнська акція «Первоцвіт». Її мета – охорона рідкісних видів ранньоквітучих, ендемічних, реліктових рослин і боротьба з їх незаконною торгівлею, що відбувається, як правило, з кінця лютого до кінця травня. Під загрозою знищення: цикламен Кузнєцова, підсніжник складчастий, шафран весняний, шафран Гейфеля, шафран кримський, біло­цвіт весняний. Щовесни мільйони квіток винищуються лише для того, щоб наситити нелегальний квітковий ринок.

За порятунок перших весняних квітів та інших рідкісних рослин нашого краю борються НПП «Подільські Товтри» та низка природоохоронних орга­нізацій: Кам’янець-Подільський, Китайгородський, Гораївський районні осередки Всеукраїнської екологічної ліги (керівник – заступник директора з наукової роботи НПП Олександра КУЧИНСЬКА) і «Товариство подільських природодослідників і природолюбів», яке очолює кандидат біологічних наук Людмила ЛЮБІНСЬКА. 

Щороку здійснюються рейди у місця проростання первоцвітів. Паралельно ведеться робота щодо виявлення правопорушників у місцях реалізації червонокнижних рослин правоохоронними органами.

Як повідомила помічник начальника Кам’янець-Подільського МВ УМВСУ, капітан міліції Наталія КАСАПЧУК, за правопорушення, пов’язані із незаконною торгівлею рідкісними рослинами (ст.59 Кодексу про Адміністративну відповідальність),  2010 р. було притягнуто 16 осіб, 2011 р. – 19. В операції «Первоцвіт» у ці роки було задіяно по 35 осіб особового складу: дільничі інспектори, патрульні, працівники ДАІ, Державної служби боротьби з економічною злочинніс­тю. Сума штрафу за зривання одного первоцвіту коливається у межах 9-12 грн.  

– Найбільше шкоди природі у ви­гляді тотального знищення первоцвітів завдається в роки економічної нестабільності, – зазначає Людмила ЛЮ­БІНСЬКА, – адже тоді рослини стають джерелом виживання для певної категорії населення. Це негативне явище спостерігалося в 1993-1995 роках, і дуже прикро, що пожвавлення на нелегальному ринку квітів відбулося після економічної кризи 2008 року й триває досі.

Продажем первоцвітів займаються люди різні за віком і достатком: учні, студенти, безробітні, пенсіонери. Спілкуючись із ними, виявляється, що більшість із них чітко розуміє, що рослини належать до Червоної книги і що їх не можна рвати й продавати. Пояснюють свої вчинки правопорушники нестабільним фінансовим становищем. 

Біда первоцвітів і в тому, що україн­ське законодавство не працює належним чином. Чого тільки вартий продаж первоцвітів у вигляді лікарських рослин. 

Екосвідомість громадян залишає бажати кращого. Декілька років тому в околицях Кам’янця-Подільського, на території Пановецької дачі, було 30-40 підсніжників на кв.м, сьогодні ж на окремих ділянках залишилося лише 1-2. 

Обмежена кількість лісників та великі зони патрулювання не можуть уберегти кожну рослину від квіткових браконьєрів. А розмноження в дикій природі рослин – набагато триваліший процес, ніж у спеціальних господарствах. Наприклад, щоб розвкітнув підсніжник чи шафран Гейфеля у дикій природі, потрібно від 6 до 18 років.

У Європі питання винищення первоцвітів вирішилося двома взаємопов’язаними шляхами: суворим виконанням законодавства та формуванням екологічної свідомості в населення. У нашому місті також щороку в усіх школах проводяться інформаційні уроки, щорічні конкурси екологічних плакатів і літературних творів.  

Та цікаво знати, скільки ще поколінь мають витоптувати українські галявини з первоцвітами, аби ми нарешті зрозуміли, що природні ресурси не безмежні?..

Оксана СВИРИДА, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».