П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
4 Травня 2012

ЗМІЇ ПЕРЕСЕЛЯЮТЬСЯ ДО МІСТА

Біля під’їзду житлового будинку на вул.Князів Коріатовичів впіймали змію. Про це нам повідомила перелякана мати двох дітей, котра щодня прогулюється зі своїми малюками в цьому місці.

Змія– Змія вилізла з трави й поповзла до будинку. Та Ви б подивились, що в нашому дворі ро­биться: трава невикошена, зрізане гілля з дерева не вивезли, так і залишили, біля гаражів – чагарники – справжній рай для плазунів, – скаржиться Олена. – А тут же постійно грається купа дітей. Сьогодні побачили того вужа, перелякались, повтікали хто куди.

Перелякані очевидці одразу ж розправилися з небажаним гостем за допомогою каменюки. І хоча жителі будинку розуміють, що то, швидше за все, був звичайний вуж, який особливої небезпеки для життя не становить, та ділити житло з повзучими сусідами не мають ані найменшого бажання.

А от науковців цей випадок зовсім не дивує. Оскільки фауна мусить адаптуватися до міста, інакше вижити в сучасних умовах їй буде важко.

– Нині спостерігається тенденція переміщення плазунів у місто, але боятися цього не варто. В нашій місцевості водяться лише вужі звичайний та водяний і веретільниця ламка – ящірка, зовні дуже схожа на змію, оскільки не має кінцівок. Але вони неотруйні, – запевняє науковий співробітник Національного природного парку «Подільські Товтри» Михайло ДРЕБЕТ. – Зазвичай змії шукають зволожене, захищене, темне місце. Найчастіше ховаються в чагарниках, підвалах, можуть заповзати в під’їзди. Але якщо їх не чіпати, вони ніколи не нападуть першими, оскільки значно більше бояться людей, ніж люди їх.

Щодо невикошеної трави та чагарників поблизу гаражів, котрі так приваблюють плазунів, ми вирішили поспілкуватися зі співробітниками КП «Житловик», що обслуговує цю територію. Там нам пояснили, що ситуація під контролем. 

– Я вже 30 років працюю в ЖЕКу, але про змій у центрі міста чую вперше. То, може, хтось звідкись привіз, коли в лісі відпочивав, – дивується майстер дільниці №2 Ганна КУРОЧКІНА. – А щодо трави, то це питання вирішиться найближчим часом. Просто пішли дощі, а потім сонце припекло. Трава миттєво здійнялася вгору, а були вихідні, тому роботи ще не почалися. Але вже завтра це все коситимемо, задніх пасти не будемо.