П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
11 Травня 2012

ПЕРНАТІ МІГРАНТИ

РибалочкаУ другу суботу травня від­значається Всесвітній день перелітних птахів. Це свято досить молоде: 1993 р. його ініціювали орнітологи США, і лише 2006-го воно набуло всесвітнього значення із глобальною метою збереження перелітних птахів та середовища їх існування.

Тим часом у Кам’янці-По­дільському всі птахи, які мали прилетіти, вже на місці. Останньою зазвичай у нас з’являється вивільга, яку вже кілька тижнів можна почути зранку в наших парках. А от посеред дня авторами трелей стають зяблики, мухоловки та вівчарики, які є досить масовими птахами Кам’янця, ввечері вже затягує пісні соловей. Також навесні до нас прилетіли шпаки, зозулі, стрижі, ластівки, співочі дрозди, одуди, плиски, кропи­в’янки, горихвістки, припутні, лелеки, перепілки тощо. Зимують вони, зазвичай, у Середземномор’ї чи Північній Африці.

Деяких птахів, між іншим, перелітними можна вважати лише умовно. До прикладу, зяблики та рибалочки у всіх Лелекадовідниках за­значені перелітними, однак ін­коли, на диво науковцям, вони залишаються зимувати на наших теренах.

Разом з тим, на початку весни птахи не лише при­літають у наше місто, але й покидають його. Так, снігурі, шишкарі, омелюхи та чижі, перезимувавши у нас, повертаються гніздуватися у північніші райони.

Час від часу в наші краї залітають і такі птахи, яких у нас давним-давно не бачили. З осені 2008 р. до весни 2009 р. кам’янчани, особливо в сквері «Гунські криниці», могли милуватися довірливим птахом, дещо подібним на шпака, але крупнішим. Це до нас завітала горіхівка, яка в Укра­ї­­ні гніздиться ли­ше в Кар­патах та на північному сході Полісся і яку до того в наших краях не бачили близько ста ро­ків. Ще рід­кісніший вид у нашому місті був помічений на початку 2009 р. Це стінолаз – невеличкий горобцеподібний птах із червоними крилами. Він є рід­Стінолазкісним залітним видом у Криму та Карпатах, а у нас його помітили вперше.

Дослідженням птахів у нашому місті займаються орнітологи в НПП «Подільські Товтри» та на природничому факультеті К-ПНУ ім.І.Огієнка. Ці заклади не лише досліджують місцеву орніто­фауну, але й організовують різні акції та тренінги з вивчення пта­хів. Зокрема, щороку ними організовуються всеукраїнські орнітологічні школи-семінари, на які з’їжджаються науковці та студенти зі всіх вишів, що займаються орнітологією. Учасники проводять обліки птахів, кільцювання, доповідають наукові стат­ті, а також змагаються на кра-ще знання видів. Остання така

орнітошкола проходила недавно у с.Рудня-Новенька Шепетівського району.

Спец. для ПОДОЛЯНИНА

Віталій ГОРБУЛЕНКО.