Четвер, 25 Квітня 2024 р.
8 Червня 2012

ЦІНА БЕЗВОДНИХ САНТИМЕТРІВ

Вже декілька років поспіль Дніст­ровське водосховище страждає від попуску води Дністровською ГЕС під час нерестового періоду. Цю проблему виносять на загал працівники Державної інспекції рибоохорони Кам’янець-Подільської дільниці. За їхніми словами, внаслідок попусків відкладена рибою ікра з мільйонами ненаро­джених мальків гине просто на очах.

– Вже 5-6 років технічний попуск води проводиться саме тоді, коли риба інтенсивно нереститься, – каже старший державний інспектор рибоохорони Кам’янець-Подільської дільниці Олександр ПАЛИЛЮЛЬКО. – Рівень води в Дніст­ров­ському водосховищі значно знижується, і відкладена ікра просто залишається на березі – висихає на кущах чи очереті. Працівники Дністровської ГЕС стверджують, що це технічна водойма, і до риби їм діла немає. 

За словами рибінспектора, Дніст­ровській ГЕС, згідно з правилами екс­плуатації водосховищ, дозволено понижувати загальний рівень води не більш, ніж на 10-15 см у день. Проте на пологих ділянках, де знаходяться нерестилища, ці десять сантиметрів насправді добряче оголюють берег, тому після попуску води від нересту не залишається майже нічого. Попри численні звернення працівників державної рибінспекції тих областей, які обтікає Дніст­ровське водосховище, спільно з природоохоронними органами до дирекції Дністровської ГЕС, непоправна шкода річці завдається й досі. Аби хоч якось рятувати рибу, до якої гідроенергетикам «немає діла», на Дністровському водосховищі було виставлено близько 600 штучних нерестових гнізд у місцях, де риба підходить до берега. 

Позицію протилежної сторони пояснив начальник відділу водних ресурсів Новодністровського регіонального управління водних ресурсів Олег ПРАЧУК: 

– Кожна дата початку і закінчення попуску води в пониззя Дністра з Дніст­ровського водосховища встановлюється щорічно на Міжнародній міжвідомчій нараді. І на ній, до речі, присутні працівники екологічних служб, рибоохорони, Держ­водагентства України, Гідрометслужби, а також науковці й громадськість. Ми контролюємо дотримання режиму попусків, і цього року порушень не було. 

Олег ПРАЧУК також запевнив, що після попуску води загибелі ікри не було, і шкоди водним ресурсам не завдано, мовляв, риба звикла до цього, та й нереститься вона на глибинах, бо неглибоких нерестилищ у нас немає. 

– Нехай рибінспектори відстоюють свою позицію на нараді, а не критикують після. До того ж спочатку треба виконувати свої обов’язки – зарибнювати водосховища, чого вони не роблять, – зазначив Олег Михайлович і також наголосив, що пріоритет надається і буде надаватися саме нижньому Дністру, а не Дністровському водосховищу. 

Та все-таки розмови про масову загибель ікри після попусків води і про шкоду водним живим ресурсам водосховища – небезпідставні. І свідченням цього є численні публікації на тему Дністра в різних ЗМІ, фотографії із загиблою рибою, зроблені рибінспекторами, нарікання рибалок. Не зрозуміло, чому представники Дністровської ГЕС заперечують ці факти і «переводять стрілки». Але якщо чиновники звернули увагу на тонни риби, порізаної турбінами Дністровської ГЕС (що було минулими роками), то чому ж вони не реагують на мільйони ненароджених мальків, які висихають на схилах нашого Дністра?..