П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
8 Червня 2012

СПИРТОЗАВОД ПРАЦЮЄ І ЧЕКАЄ МОДЕРНІЗАЦІЇ

Довжоцький спиртовий заводНа сьогодні підприємства спиртової галузі країни одні з останніх, які не приватизовані, і державою їх приватизація законодавчо заборонена.

Стан галузі з кожним роком погіршується. Зростають збитки, спиртові заводи роками не працюють, великою залишається заборгованість із виплати заробітної плати. Мінагропром вважає, що спиртову галузь може врятувати лише приватизація, підготовка до якої проводиться не лише державними структурами.

«Укрспирту» підпорядковано понад 20 спиртових заводів, що переробляють мелясу, з них на сьогодні працюють тільки два, в тому числі Довжоцький спиртовий завод. Інші заводи не в змозі розпочати роботу через брак оборотних коштів для закупівлі сировини та відсутність перспективи збуту готової продукції.

Протягом останніх років, при занепаді галузі, Довжоцький спиртовий завод працює ритмічно, підтримує виробничий стан та забезпечує завантаженість обладнання в середньому за рік на 90%. На заводі своєчасно виплачується заробітна плата, середньомісячний рівень якої зріс до 2,7 тис.грн. у місяць на одного працівника. До Державного та місцевого бюджетів тільки за 2011 р. сплачено податків 1,9 млн.грн., до Пенсійного фонду – 

1,7 млн.грн. Для розвитку підприємства віднесено 0,5 млн.грн. Проводяться роботи з технічного переоснащення, раціонального використання паливно-енергетичних ресурсів.

Завод виробляє продукцію за класичною схемою, відхилень від технологічного регламенту не допускається. При цьому періодично з’являються неприємні запахи, що викликає нарікання з боку громадськості. Неприємні запахи виникають у процесі природної утилізації післяспиртової барди (відходи виробництва). За проведеними дослідженнями, на стан здоров’я вони не впливають, поширюються при зниженні атмосферного тиску в пе­ріод з кінця травня до липня. При зупинці заводу картина може змінитися не менше ніж через 5 років.

Для покращення екологічної ситуації в районі заводом передбачається впрова­дження установки утилізації післяспиртової барди з одержанням біогазу, що затвер­джено рішенням ХХХ сесії Кам’янець-По­діль­ської районної ради від 23 вересня 2010 р. Програма передбачає власні кошти підприємства та кошти з бюджету в розмірі 4,2 млн.грн. Згідно з цією програмою, 2010 р. власні кошти підприємством було виділено, а кошти з бюджету за період 2010-2011 рр. не отримані. Аналогів установки в Україні немає, в Росії вона впроваджена лише на одному підприємстві.

Олена СУЩЕВСЬКА, головний економіст ДП «Довжоцький спиртозавод».