Середа, 24 Квітня 2024 р.
22 Червня 2012

СПРАВА ЗАПАХЛА КАТАСТРОФОЮ

Кам’янчани сьогодні мріють бачити своє місто як відомий туристичний центр, українську фестивальну столицю і навіть бальнеологічний курорт, але Довжоцький спиртозавод топить ці мрії у своїх відходах. Більше того, перспективні плани не радують кам’янчан, бо від неприємного запаху ледь не щодня задихаються всі жителі міста та прилеглих мікрорайонів. Жити не хочеться! Такий неароматний розвиток подій багато хто розцінює як зародження екологічної катастрофи, котра згодом може сягнути некерованих масштабів. Саме тому минулого тижня було зроблено чергову спробу хоч якось зарадити цій проблемі.

СПРАВА ЗАПАХЛА КАТАСТРОФОЮТак, 15 червня біля стін ДП «Довжоцький спиртозавод» мала відбутися позачергова (виїзна) сесія міської ради та запланована акція протесту «За чисте повітря». Обидві події були присвячені проблемі утилізації відходів виробницт­ва  із бардополів спиртозаводу. Щоправ­да, сесія через відсутність кворуму перекваліфікувалась у спільне засідання міської та районної рад. Таким чином міські та районні депутати, а також жителі міста й району вирішили продемонструвати свою солідарність за право дихати чистим та свіжим повітрям. Свою позицію більше сотні учасників акції змалювали в яскравих плакатах із лозунгами на зразок: «Ні – смороду!», «За чисте довкілля!», «Старій фортеці – свіже повітря!», «Кам’янчанам – чисте повітря!», «Досить отруювати!» тощо. 

Та красномовних активістів дещо насторожено сприйняли працівники заводу, котрі чомусь вирішили, що вони знаходяться по різні боки барикад. І на противагу вивішали свої аргументи: «Депутати, схаменіться! Ми хочемо працювати!», «Робочі місця створювати, а не закривати!», «Депутати, ви допустили знищення цукрового заводу, не допустимо знищення спиртового  заводу!». Хоча такі заклики і прохання відверто здивували і політиків, і громадськість. Адже про закриття заводу мова не йшла взагалі, оскільки це підприємство дає місцевим жителям близько двох сотень робочих місць, наповнює районний та міський бюджети. Єдиним прагненням цього зібрання було знайти шляхи виходу із загрозливої ситуації, в яку потрапили кам’янчани. 

СПРАВА ЗАПАХЛА КАТАСТРОФОЮГромаді озвучили три варіанти, котрі в перспективі можуть позбавити Ка­м’янець та його околиці від неприємного запаху. Перший з них – будівництво ма­гістралі для перекачування післяспиртової барди на птахокомбінат «Авіс». Після цього відходи мали б утилізуватися через біореактори. Ідея, звичайно, цікава, але нагадаємо, що ані трубопроводу, 

котрий би з’єднував ці два підприємства, ані реакторів поки що немає. А тому цей варіант на сьогодні можна цілком справедливо назвати безперспективним. 

Другий вихід – залучення інвестора з Голландії. Наміри хороші, але залучення інвестора – справа не з простих. Мер міста Михайло СІМАШКЕВИЧ повідомив: 

– Буквально три місяці тому до нас при­їхав серйозний інвестор з Голландії, який запропонував за свої кошти побудувати бардуючу газову установку. Проблема в тому, що керівництво заводу мало дати гарантію – впродовж 20 років підприємство буде працювати безперервно і надаватиме барду для переробки. Але палець об палець ніхто не вдарив, щоб підготувати ці документи.

А тому і така альтернатива поки що висить у повітрі. Хоча спроби підготувати всі необхідні документи новим керівництвом заводу таки робляться.

Третій, найбільш реальний вихід із ситуації – це використання міських очисних споруд для утилізації барди. Така версія опрацьовується спеціалістами та керівництвом КП «Міськтепловоденергія». Адже аналогічне вирішення проблеми зі спиртовими відходами знайшли і в Чернівцях. Підприємство того ж «Укрспирту» – «Лужанський експериментальний завод» – проблему із бардою вирішує саме за допомогою очисних споруд міста. Підтвердив можливість такої розв’язки проблеми й керівник КП «Міськтепловоденергія» Валерій ГОРДІЙЧУК. 

Але зливати барду на поля можна безкоштовно, а от за користування очис­­ними спорудами доведеться платити. Така перспектива нового керівника державного підприємства Олексія МЕЛЬ­НИКА дещо насторожує. 

– Щоб скинути наші промислові стоки в очисні споруди міста, треба капітальних витрат не менше як 300 тис.грн. А потім сплачувати щомісячні платежі в межах 100 тис.грн. за ці споруди. Але, як і будь-яка державна організація, наш завод працює за фінансовим планом, який затверджується міністерством. І якщо ми збільшимо витрати на свою роботу, то їх потрібно компенсувати на виробництві. А щоб такий великий обсяг витрат компенсувати своєю технологією, треба зробити по­-

двиг, – каже Олексій Миколайович.

Та, незважаючи ні на що, нещодавно призначений директор спиртозаводу обіцяє найближчим часом зна­йти вихід із ситуації. Щоправда, довіру його слова ви­кликали далеко не в кожного. Адже обіцянок було чимало, та смороду від них не поменшало. А це впливає не лише на відлякування туристів, а й на наше з вами здоров’я. Цю думку підтвердив головний лікар міської лікарні, депутат міськради Дмитро ВАСИЛЬЯНОВ, котрий запевнив, що здоров’я людини залежить від багатьох чинників, і в першу чергу це свіже повітря та гарний настрій, а їх нам останнім часом дуже бракує.

Саме тому замість гучних заяв та припущень новому керівництву заводу та місцевій владі варто було б чітко визначитись із шляхом виходу з цієї ситуації та сумою, яку потрібно на його реалізацію. І вже тоді консолідувати зусилля міського, районного, обласного, державного та заводського бюджетів. Перший крок на шляху до цього вже зроблено: міською радою розроблено звернення до Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА, прем’єр-міністра Миколи АЗАРОВА та Голови ВР Володимира ЛИТВИНА. 

У документі, зокрема, йдеться про те, що для залучення потенційного інвестора «Укрспирт» має прийняти рішення про збереження діяльності ДП «Довжоцький спиртовий завод», його безперебійної роботи на період 2012-2025 рр. з метою окупності вкладених інвестицій. Депутати проситимуть, щоб при підготовці державних програм екологічного напрямку до переліку заходів було включено й проблему ДП «Довжоцький спиртовий завод», що потребує фінансування з Держбюджету. Остаточний варіант звернення планується прийняти 26 червня на сесії міськради. 

Крім того, секретар міськради Василь СЕНЮК запевняє, що робиться все можливе, аби вирішити питання з відстійниками спиртозаводу. Зокрема, планується зустріч із представником концерну «Укрспирт» Олександром ХАРТОМ для обговорення проблемних питань. Нам же залишається лише затамувати подих аж доти, поки сморід не зникне, й надіятись, що від цього чекання ми не задихнемося.