Субота, 27 Квітня 2024 р.
7 Вересня 2012

ХТО КРАДЕ У КАМ’ЯНЦЯ СМОТРИЧ?

Вигляд Смотрича – річ­ки-символу нашого міста – цього тижня просто приголомшив кам’янчан: рі­вень води у кільці навколо міста впав настільки, що дно майже повністю оголилося, перед очима – лише болото, купи каміння і сміття. 

Мешканці прибережних вулиць забили на сполох, звинувачуючи в обмілінні річки місцеву міні-ГЕС біля Замкового мосту. В листі до редакції вони просять розібратися із неподобствами, які коїть ГЕС у каньйоні: 

«…Час від часу рівень води у річці суттєво зменшується. І пов’язано це не з погодними умовами, а з тим, що приватні особи використовують русло річки у своїй під­приємницькій діяльності, закриваючи та відкриваючи шлюзи електростанції коли і як хочуть. У результаті чого, в місцях, де раніше була вода, у болоті гниють риба і купи сміття. Раніше можна було часто бачити на березі річки рибалок, а тепер – хіба що бомжів, котрі полюють за непотребом. Досить того, що це не прикрашає місто, то ще й загрожує суттєвим погіршенням сан­епідемічної ситуації.

Надіємося, що з цієї ситуації з Вашою допомогою буде знайдено вихід.

З пошаною, жителі Польських фільварків В.Яцишин, С.Кубрик, інші».

Стурбовано обговорюють ситуацію зі Смотричем і учасники кам’янецького форуму: kam-pod.net/smf, котрі вважають, що ГЕС пропускає воду прямо під Замковий міст, в обхід Старого міста. Ось лише декілька коментарів:

«Хто вбиває СМОТРИЧ?! Мене та електростанція реально «зад…ла»! Адже ніхто з кам’янчан не став платити менше за електроенергію! Але річку втрачають усі! Раніше річку спускали вночі, і то інколи… А тепер навіть не заповнюють!»  

«Калабаня, а не річка. Крім того, люди скидають сміття прямо в річку, і загородили берег саме біля Руської брами. Враження від Смотрича та каньйону дуже негативні. Скільки ходжу по річках, а таких зас…их берегів не бачив. А ще фести проводять…» 

«Я цього літа спробував пройти на байдарці навколо Старого міста. Дві третини шляху йшов пішки бурлаком: глибина, не вища капця. Пошкрябав човен об консервні банки і помийки. Фу! Гидота!!!»

Ми звернулися по коментар до представників ПП «Маяк», яке є господарем гідротехнічних споруд. Ті запевняють, що Смотрич обмілів через посуху. Справді, на кліматичний чинник теж варто зважати, але ж неозброєним оком видно, що річка так обміліла лише на ділянці, яка регулюється ГЕС. 

Працівники НПП «Подільські Товтри», в охоронну зону якого входить каньйон і Смотрич, поки що від коментарів утримались.