П'ятница, 29 Березня 2024 р.
14 Вересня 2012

У НАШИХ ПАВУКІВ ЗАМАЛО ОТРУТИ

Вже є офіційні висновки експертів щодо павуків, виловлених у приватному будинку на Зіньковецькій набережній, 21. Як і припускали кам’янецькі ветеринари, впіймані екземляри не закордонні гості, а наші, місцеві.

Фахівець у галузі арахнології Інституту екології Карпат Ганна ГІРНА проаналізувала п’ять особин павуків.

Один із них (родина Miturgidae: Cheiracanthium punctorium), який і вкусив 1,5-річну дівчинку, загрожує здоров’ю людини, однак його укус не смертельний. Інші зразки (родина Agelenidae: Tegenaria agrestis) – так звані, хатні павучки, не отруйні.

«Під час самозахисту дорослі особини можуть прокусити шкіру людини. У місці укусу виникає місцева реакція, біль, свербіж, формування водянистого міхура, на місці якого утворюється незначна виразка. Залежно від індивідуальних особливостей людини (алергіки, діти, люди поважного віку – ПРИМ. РЕД.) отрута може провокувати набряки. Місце укусу може загоюватися до двох тижнів», – зазначається в офіційному висновку науковців.

– До вказаних видів потрібно ставитися, як до 

отруйних комах (бджіл, шершнів), – коментує начальник управління ветеринарної медицини в м.Кам’янець-Подільський Людмила ОРЖЕХОВСЬКА. – Укуси павуків не смертельні, але загрожують здоров’ю людини. У разі укусу павука рану потрібно негайно промити водою з милом й обов’язково звернутися до лікаря, щоб запобігти алергічній реакції. Тож ра­джу працювати на присадибних ділянках лише в господарських рукавичках і не допускати розмноження членистоногих у помешканнях. 

Влада КОЛІСНИК.