Середа, 24 Квітня 2024 р.
28 Вересня 2012

БОЯТИСЯ ЧИ ЗАХИЩАТИ?

З точки зору природи, шкідливих тварин не буває. Вони є такими лише з точки погляду людини. Тим часом деякі брати наші менші вважаються заклятими ворогами і винищуються, тоді як насправді приносять певну користь і потребують захисту.

НА ТЕ ЩУКА В РІЧЦІ, ЩОБ КАРАСЬ НЕ ДРІМАВ

А хижаки в лісі на те, щоб масово не розмножувалися гризуни. Такі тварини, як вовки (їх скоро можна буде заносити до Червоної книги) та лисиці, є санітарами лісу. Власне, віднедавна полювання в межах НПП «Подільські Товтри» заборонене, однак іноді видаються дозволи на відстрілювання лисиць як поширювачів сказу.

– Головна заслуга лисиць у тому, що вони поїдають мишей, – розповідає науковий співробітник нашого НПП Михайло ДРЕБЕТ. – У природі все взаємопов’язано: збільшується кількість мишей – зростає чисельність лисиць, і навпаки. А головними переносниками сказу все-таки є безпритульні собаки.

Також дуже важливу роль відіграють хижі птахи, яких часто відстрілюють і руйнують їхні гнізда. На курчат у нас нападає лише яструб великий, а от канюки харчуються полівками, шуліки – переважно рибою. Хоча здебільшого селяни їх усіх називають «шуляками» і вважають шкідливими.

Вельми корисними є кажани, які поїдають багато комах, однак у народі вони не користуються пошаною, і в нашому місті неодноразово спостерігалося їх винищення. Потрібно змінювати стереотипи в головах людей.

А ЦАРЕВИЧ ВСЕ-ТАКИ БУВ ПРАВИЙ

Чому в казці «Царівна-жаба» царевичу довелося цілувати саме цю тварину? Мабуть, той, хто вигадав казку, вирішив, що жаба – найогидніша істота. Власне, у більшості вона викликає неприємні асоціації та зневагу. А скільки є народних приказок: «Жаба давить», «Дметься, як жаба», «У доброго мужа жона, як ружа, а у злого – баба, як жаба» тощо! А дарма.

– Жаби – це найчистіші тварини, – розповідає зоолог із того ж НПП «Подільські Товтри» Артем ГРИГОРЧУК, – у їхньому слизі зовсім немає бактерій. Чомусь виник міф, що від дотику жаби з’являються бородавки (вони насправді є вірусними утвореннями), тоді як шкірою жаби, навпаки, можна натирати рани, щоб швидше гоїлися. Та й на городах жаби з’їдають капустянок, які шкодять урожаю.

Тому не варто сахатися жабів, а тим більше їх нищити. Між іншим, цим тваринам стоять пам’ятники в Парижі та Токіо. Жабів часто використовують як піддослідних, вживають у їжу, хоча в деяких країнах, зокрема в сусідній Польщі, вони перебувають під охороною.

Не надто прихильно ставляться люди до таких тварин, як кроти, мовляв, вони шкодять корінню рослин. Насправді кроти виключно комахоїдні тварини.

– Якщо на вашому городі завівся кріт, то це навіть добре, – стверджує Артем Григорчук, – значить, там є багато комах-шкідників, яких він виїсть. Коли зникнуть об’єкти полювання крота, він також залишить територію.

Також коли у вашому будинку завелося гніздо ос, не поспішайте їх знищувати, якщо вони вам не заважають. Оси – перші помічники садівника у боротьбі із попелицею.

Схожу користь приносять і павуки. Вони можуть містити отруту, як і оси, а реакція людини на укус залежить від особливостей її організму, хоча в більшості випадків – нічого серйозного.

А щодо інформації про різноманітні напади на людей, то варто відразу зауважити: слово «напад» дещо некоректне щодо тварин. Вони або полюють, або захищаються, а просто так людину не чіпають.

Всесвітній день тварин відзначають 4 жовтня – в день пам’яті про католицького святого Франциска Ассизького, якого вважають покровителем тварин. Кажуть, що він умів знаходити з ними спільну мову. Можливо, нам десь і не вистачає порозуміння з тваринами, котрі живуть за законами природи і, на відміну від людини, ніколи їх не порушують.