Субота, 27 Квітня 2024 р.
11 Січня 2013

ЗАСТРИБАЛИ БЛОХИ СНІГОВІ

КолемболаУ минулі вихідні потепліло, тому деякі наївні комахи, відчувши це, прокинулися із зимової сплячки. Біля кількох яблуневих садів Кам’янеччини сніг просто всипали невеличкі комахи, розміром у декілька міліметрів, які стрибали по поверхні. Навіть недільний мороз їх не знищив. Згодом із вітрами, снігопадами та похолоданням вони зникли. 

– Це представники ряду колембол, або ногохвісток, вид Desoria hiemalis, – визначив науковець НПП «Подільські Товтри» Михайло Дребет, розглянувши комаху під мікроскоп. – Їхня народна назва – снігові блохи, але вона дуже узагальнена, бо під неї підпадають декілька видів. Вони завдають певної шкоди деревам, але загалом це досить корисні комашки, важливі для грунтоутворення. Вони розкладають рослинні та тваринні рештки з утворенням гумусу і мінеральних речовин. 

Ногохвістки мешкають у підстилці та деревній корі. Вони ще мало вивчені, тому й не дивно, що їхній вид навіть не має української назви, хоча й поширений на нашій території. Такі зимові вилазки під час відлиг не є чимось сенсаційним, хоча й дивують багатьох. Все-таки ми ще мало знайомі із малим життям нашої планети.