П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
5 Квітня 2013

МІСТО ПЕРЕЖИЛО ЕКОРЕВІЗІЮ

«Перлину на камені» вперше за 70 років системно обстежили, аби з’ясувати, чи в безпечному природному середовищі живуть її мешканці. А результати екологічних досліджень оприлюднили 3 квітня в сесійній залі міськради.

– Ми вирішили щороку моніторити екоситуацію в місті, – каже міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ. – Цьогоріч на це з міського бюджету виділили 30 тисяч гривень й уклали договір із ліцензованою лабораторією контролю АТ «К-ПЕМЗ», яку очолює Тетяна ДУШАНОВА. Контролювала роботу голова ГО «Товариство подільських природолюбів і природодослідників» Людмила ЛЮБІНСЬКА, а координували – головний комунальник міста Сергій БАБІЙ та еколог Наталія ТАТАРІНА.

Отож, спеціальна група досліджувала повітря, шум, воду Смотрича й Дібрухи, воду, яку кам’янчани набирають із джерел, і природні умови найпопулярніших зон відпочинку. Причому, зі слів Сергія Бабія, всі відібрані проби були зашифровані, а отже – конфіденційні.

Як показали дослідження, повітрям, в якому перевищені норми шкідливих складових, кам’янчани дихають у районі авто- й залізничного вокзалів, ЗОШ №16, при в’їзді до військового містечка, біля поліклініки на Руських фільварках (що викликало здивування в дослідників), мосту «Стрімка лань» та в центрі селища цукрозаводу.

Найбільш запилені території – в ра¬йоні заправки біля «Бастіону», тютюнової фабрики, «Фуршету» на вул.Данила Галицького, стадіону К-ПНУ ім.І.Огієнка, ПТУ №6, на перехресті вул.Князів Коріатовичів і Матросова (Жовтневе). До речі, як повідомив Сергій Віталійович, у селищі цемзаводу, на диво, перевищень норм не виявили.

Найчистіше ж повітря в Старому місті, на вул.Шевченка вздовж каньйону, на Руських (окрім району полі¬клініки) і Польських фільварках.

А от від шумового забруднення найбільше потерпають райони стоматполі¬клініки, об’їзної дороги, центр міста, Черемушки тощо. Найтихіше – в селищах Смирнова, Першотравневому, на Польських і Руських фільварках.

З’ясували й те, що Смотрич, протікаючи через територію міста, стає набагато бруднішим, ніж перед містом. Най¬більше засмічують його води р.Дібруха, які отримали статус дуже забруднених.

Згідно з хімічним аналізом, склали й рейтинг якості джерел, серед яких найкращі – на вул.Гуменіській (мікрорайон Жовтневий), поблизу Слобідки-Кульчієвецької, і в кар’єрі, що на Цибулівці. Причому, в усіх джерелах Кам’янеччини показник жорсткості перевищує допустимий рівень.

На популярному для відпочинку «Лебединому озері», як визначили, шумове забруднення не перевищує норми. А от «Гунські криниці» – трохи загазовані вихлопними газами й занадто шумні. Тому міська влада вирішила закрити рух автомобілів по Уральській.

Важливим результатом проведених досліджень може стати поява в Кам’янця екологічного паспорта.