Субота, 20 Квітня 2024 р.
26 Квітня 2013

ЗАКОН ПРАЦЮЄ – ЛИС ХАЗЯЙНУЄ

Мешканці с.Гуменці б’ють на сполох. У їхніх господарствах хазяйнують зайві господарі. Дикі лисиці, шукаючи наживи, спокійно розгулюють селом.

– Живуть лиси в закинутих будинках, з дворів селян виносять птицю, – пишуть гуменчани, котрі мешкають на вулицях Першотравневій, Шевченка, провулку Південному. – Місцева влада, до якої ми зверталися, нічим допомогти не може. Адже діє закон, що забороняє відстріл хижих тварин у межах населених пунктів. Дуже просимо, аби компетентні люди відповіли, як нам далі бути.

За словами єгерів Кам’янець-Подільської райради Українського товариства мисливців і рибалок, до такої критичної ситуації в усіх селах району призвів інший закон, який накладає табу на відстріл диких тварин у господарських зонах національних природних парків. А угіддя нашого й Чемеровецького районів, які входять до НПП «Подільські Товтри», саме до таких і відносяться. Вбачаючи в цьому проблему, єгері неодноразово оббивали пороги різних інстанцій, але поки що змін у законодавстві не сталося. А тому наразі вони просто безсилі.

– До нас часто звертаються люди, нарікаючи, що лиси нишпорять подвір’ями, крадуть качок і курей, особливо навесні, коли з’являється потомство, яке треба прогодувати, – каже єгер районної ради УТМР Олександр Юзюк. – Раніше такого не було, а з моменту заборони полювання це перетворилося на справжнє стихійне лихо. Кількість червоної лисиці на території нашого району в десять разів перевищує допустимі норми. До того ж за три роки дії цього закону виросли 4 покоління лисиць, які практично не бояться людини й виводкові нори можуть робити навіть на людських городах. А на межі Кам’янець-Подільського й Чемеровецького районів, поблизу сіл Оринин і Подоляни, взагалі живе вовча зграя. В районі збільшилася кількість випадків сказу. Люди просять щось зробити, але ми не маємо права полювати, бо це тягне за собою адміністративну відповідальність.

Не заперечує, що лисиці приносять шкоду людським господарствам у районі, й перший заступник голови РДА Ніна Фабіянська. Вона зазначає, що в селах, які потерпали від цього явища, проводився разовий відстріл хижих звірів за спеціальним дозволом. Зі слів мисливців, організація УТМР справді цьгоріч брала спеціальний дозвіл на відстрілювання лисиці червоної, який діяв три місяці. За цей час в угіддях району мисливці відстріляли 150 голів хижака. Але це – мізер, який не вирішив проблеми.

Мисливствознавець ДП «Кам’янець-Подільське лісове господарство» Володимир Коробчук запевняє, що єдиний вихід із ситуації – відкриття повноцінного полювання в районі. За це він і бореться вже тривалий час, запевняючи, що великі території Чемеровецького і Кам’янець-Подільського районів особливо постраждали від необгрунтованого закону. Як повідомив Володимир Миколайович, уже в травні він спільно з радою УТМР із залученням фахівців Українського науково-дослідного інституту лісового господарства проведе екологічну експертизу угідь Кам’янеччини, висновок якої засвідчить, що не варто було забороняти полювання.