П'ятница, 29 Березня 2024 р.
2 Травня 2013

ЩОБ БУТИ «ЗЕЛЕНИМ», ТРЕБА СТАТИ «ПАСИВНИМ»

На конференцію з’їхалися представники міст пострадянського простору, котрі переймаються проблемою енергоефективності. Учасники конференції на власні очі побачили, як працюють інноваційні енергозберігаючі технології в міському господарстві, і їх неабияк вразила простота та ефективність цих «ноу-хау».

Наприклад, містечку Векшьо не відоме слово «сміттєзвалище»: сміття сортується, неорганічні відходи йдуть на переробку, а органічні, частка яких сягає 60%, – на виробництво біогазу для міського транспорту і добрив для місцевих фермерських господарств. 

Піша прогулянка вздовж берегової лінії міського озера дала можливість ознайомитися не лише з методом очищення і збереження водойми, але й вирішення проблеми очищення стічних вод і використання води з озера для системи охолодження в місцевій лікарні. 

Та найбільше кам’янчан вразив спортивний комплекс однієї із найславетніших шведських академій тенісу, побудований за принципом «пасивного будинку» (з витратою енергії 10 кВт/год. (кв.м/рік) і мінімальним впливом на навколишнє середовище), а також житлові квартали, зведені за цим принципом.

– Вони єдині в світі будують дерев’яні будинки висотою в шість поверхів з нульовим енергетичним балансом, – ділиться враженнями Василь Строяновський. – Ми ж про це навіть не задумуємось, і на одну середню квартиру витрачаємо 150-200 кВт на місяць. Тому є ідея провести конкурс серед будівельників, аби збудувати в місті хоча б один «пасивний» дім. Мені б хотілося, щоб ми всі більше уваги приділяли збереженню енергії, переробці побутових відходів і чистоті нашого довкілля.