П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
2 Травня 2013

ЩО ТАМ КАЖЕ НАША БАРДА?

Нарешті стало остаточно зрозуміло, яка зброя здатна побороти «аромати» Довжоцького спиртозаводу, що в теплу пору накривають місто і район.

Численні досліди показали, що жодним «Дуозонам» чи «Оксидолам», на які покладалися великі надії, довжоцька барда не по зубах. Не впораються з нею й міські очисні споруди. Тож на сьогодні єдиний реальний спосіб ліквідувати барду та її нестерпний запах – це переробити на біогаз.

Ще минулого року народний депутат України Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО взяв «довжоцьке питання» під особистий контроль, а новопризначений директор ДП «Довжоцький спиртозавод» Олексій МЕЛЬНІК зайнявся розробкою проектно-кошторисної документації для будівництва біогазової установки, а також пошуком інвесторів. На початку року Олексій Миколайович пообіцяв до кінця травня оприлюднити результати.

Сергій Тимчук, Олексій МельнікТож 26 квітня у кабінеті директора заводу зібралися довірена особа народного депутата Сергій ТИМЧУК, науковець із ПДАТУ, кандидат сільськогосподарських наук Віктор ЯВОРОВ, голова Громадської ради Олег ГІЛЬОВСЬКИЙ і журналісти.

Олексій Мельнік та Віктор Яворов ознайомили присутніх із результатами попередніх досліджень, зокрема й проведеного тільки минулого тижня експерименту з очищення барди за допомогою одноклітинної зеленої водорості хлорели, яка здатна очищувати стічні води. Та, на жаль, тут вона не впоралась. Натомість біогазова установка вже довела свою ефективність на Лужанському експериментальному заводі, який переробляє післяспиртову барду на біогаз, а нормалізовані стоки скидає до міських очисних споруд.

– Ми провели розрахунки, всередині травня відбудуться зустрічі з приводу схеми інвестування, а наприкінці травня – на початку червня розпочнемо будівельні роботи, – запевняє Олексій Мельнік. – Загальна вартість проекту – 3 мільйони гривень. У нас є недобудований цех із виробництва зрілої бражки із зерна, ми проведемо його реконструкцію, щоб створити дві схеми біологічної нормалізації наших стоків за допомогою активного мулу (мікроорганізмів, що забезпечують біологічне очищення стічних вод. – Прим. ред.) в анаеробній та аеробній фазах. На анаеробній (безкисневій) фазі відбиратиметься біогаз, що буде використовуватись для нашої котельні, а далі очищення продовжиться в аеротенках, аналогічних до тих, що працюють на міських очисних спорудах. Це ще не буде чиста вода, але того запаху вона вже не матиме. На наступному етапі будемо вирішувати, що робити з нормалізованими стоками: виливати їх на поля чи спрямовувати в міську каналізацію.

Тож якщо все складеться так, як заплановано, вже до кінця року очисну систему мають запустити. Однак у найближчі два роки довжоцькі «аромати», на жаль, іще нас не покинуть – потрібен час, аби спорожніли й висохли бардовідстійники. Поки що підприємство буде максимально відкачувати барду й розливати її на власні поля як добриво.

Окрім ознайомлення із тонкощами біологічного очищення барди, Олексію Миколайовичу довелося відповісти й на низку запитань. Зокрема, він спростував поширену серед кам’янчан думку про те, що виробництво дрі-жджів посилює запах від заводу.

– З чого б не вироблявся спирт на будь-якому спиртозаводі, при будь-якій технології, в процесі обов’язково утворюються дріжджі, – пояснює Олексій Мельнік. – Ми ці дріжджі відбираємо й продаємо як товарну продукцію. Якби ми не відбирали цієї білкової складової, а скидали барду разом із дріжджами, запах був би ще інтенсивнішим. Виробництво дріжджів, навпаки, зменшує запах.

Також він заперечив чутки про те, що бардовідстійники переповнені й може статися витік у Дністер. Насправді цілу осінь барда відкачувалась на поля, і за зиму відстійники не встигли наповнитись. А щодо закидів про забруднення річки Дібрухи, директор навіть продемонстрував цілий фоторепортаж про стан води біля самого заводу, де вона прозора, і нижче за течією, де видніються стихійні сміттєзвалища та стічні труби невідомих господарів. Поза сумнівом, забруднення Дібрухи потребує окремого розслідування.

На завершення зустрічі довірена особа нардепа Сергій Тимчук призначив директору Довжоцького спиртозаводу нову зустріч приблизно через місяць – уже на будівництві очисних споруд.