Четвер, 25 Квітня 2024 р.
12 Липня 2013

І ЗНОВ РОЗКВІТНУТЬ САДИ ДЕ ВІТТЕ

Саме тут у каньйоні, під Гончарською вежею, в ХІХ ст. буяли сади де Вітте.Кам’янець-Подільська ГО «Товариство Подільських природодослідників та природолюбів» (голова Людмила ЛЮБІНСЬКА) стала переможцем грантового проекту «За життя у чистому довкіллі» й отримала 68391 грн. на впровадження проекту очищення й облаштування Смотрицького каньйону.

Конкурс проводив Всеукраїнський благодійний фонд «Крона» і група компаній «НІКО». Проект «Впровадження системи екологічного використання та охорони довкілля в межах територіальної громади міста Кам’янця-Подільського на прикладі Смотрицького каньйону», розроблений Товариством і виконавчим комітетом міської ради, потрапив у дев’ятку найкращих серед 152-х учасників.

На виграні кошти члени Товариства Подільських природодослідників та природолюбів планують втілити свою давню мрію – відродити унікальні партерні сади Яна де Вітте, посаджені на честь красуні Софії Глявоне (пізніше – Потоцької), які були окрасою Смотрицького каньйону в ХІХ столітті. В рамках проекту планується очистити територію Смотрицького каньйону від залишків хімічних складів, стихійних сміттєзвалищ, захаращеності, видалити самосіви акацій і кленів та відновити сад. Для цього восени мають засипати на відведеній ділянці новий грунт і засадити її деревами та кущами. Закінчити виконання проекту планують у березні наступного року, обладнавши рекреаційні зони і встановивши смітники, яких, відверто кажучи, справді не вистачає. Підуть кошти й на просвітницьку роботу: видання брошури та зйомку відеоролика про цінність Смотрицького каньйону.

Керуватиме проектом Людмила Любінська, в робочу групу якої входять експерти з екології та біології Тетяна Душанова, Олександра Кучинська та Василь Когут. Допомагатиме у плануванні садів де Вітте і директор НІАЗу «Кам’янець» Василь Фенцур. Кураторами проекту виступлять заступники міського голови Григорій Горшунов і Сергій Бабій.

За умовами гранту, міська влада теж виділить на проект із бюджету 12600 грн., і ще  5700 грн. внесе саме Товариство. Що ж, можливо, наступну весну наш каньйон зустріне у новому вигляді.