П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
2 Серпня 2013

CАДИ ДЕ ВІТТЕ – ПРОЦЕС СТАРТУВАВ

Робоча група досліджує територію майбутніх садівПроект відновлення садів де Вітте у каньйоні Смотрича, зліва від Новопланівського мосту, вступив у дію. 30 липня відбулося засідання робочої групи проекту під керівництвом першого заступника міського голови Григорія ГОРШУНОВА. Керівник проекту голова ГО «Товариство подільських природодослідників та природолюбів» (яке і виграло грант на проект у розмірі 68391 грн.) Людмила ЛЮБІНСЬКА розповідала про найближчі плани і обговорювала з колегами їх реалізацію.

НІАЗ «Кам’янець» спільно з управлінням містобудування і архітектури найближчим часом мають відзначити точні межі території, площею 11,2 га, де розташуються сади.

Після цього завідувач науково-дослідного відділу НПП «Подільські Товтри» Олександра КУЧИНСЬКА і завідувач лабораторії екологічного моніторингу К-ПНУ ім.І.Огієнка Тетяна ДУШАНОВА проведуть екологічний аналіз води і грунту (адже колись там розміщувались хімічні склади). Далі оцінять вартість робіт зі знесення зелених самонасівів і очищення території. Вирубування самонасівів проведуть у вересні, втім коштів на неї виділено замало (лише близько 7 тис.грн.), тому без допомоги волонтерів не обійтися. Також планується проектування рекреаційної зони, в зв’язку з чим потрібно знайти інвестора, який би створив тут сімейне кафе і доглядав за навколишньою територією.

Щоб оцінити загальний обсяг робіт, робоча група спустилася безпосередньо в каньйон. Ситуація там далеко не райдужна.

– Територія, звичайно, складна, – коментує Людмила Любінська. – Впродовж 20 років ніхто за цією ділянкою не доглядав, насіялося багато дерев і кущів. Крім того, тут сміття і відходи будівельних матеріалів, що ускладнює проект: треба вивозити не лише вирубані зарості, а й чуже сміття.

Звісно, обсяг роботи дуже великий, і коштів не вистачить, але з допомогою громади ми все зробимо. Є люди, які можуть допомогти вирубати самосіви, перенести гілляки. Думаю, це було б за честь для кожного кам’янчанина – долучитися до відтворення ділянки, де потім можна буде пройтися, прогулятися і сказати собі: «Я теж це робив, а тепер тут можу відпочити!». Звертатися з пропозиціями можна до мене, до заступників міського голови Григорія Горшунова та Сергія Бабія, або ж до редакції газети «ПОДОЛЯНИН».