Четвер, 25 Квітня 2024 р.
1 Травня 2014

ЧОТИРИЛАПА КРАСА

ЧОТИРИЛАПА КРАСАПісля перерви, що тривала більше як два десятиліття, на Центральному стадіоні ім.Г.Тонкочеєва стартувала Національна виставка собак «Подільська весна – 2014». Понад три десятки чотирилапих із Києва, Львова, Вінниці, Хмельницького та Кам’янця-Подільського на подіумі хизувалися красою, граційністю та вмінням беззаперечно виконувати накази господаря. З-поміж учасників було й чимало титулованих, але траплялися і дебютанти.

Ціна на деякі породи сягала від тисячі й до захмарних понад 10 тис.грн. Крім споглядання, майбутні господарі домашніх улюбленців мали змогу поспілкуватися із власниками собак, аби дізнатися про плюси та мінуси кожної породи.

Виставку організував Хмельницький обласний клуб собаківництва під егідою Всесвітнього кінологічного альянсу.

– Незважаючи на ситуацію в країні, до міста приїхали чимало власників собак. Тут є німецька вівчарка, східноєвропейська вівчарка, боксер, ші-тцу, цвергпінчер, самоїд, сибірський хаскі, малінуа, вельш корги пемброк (улюблена порода англійської королеви), скотч-тер’єр, стафордширський тер’єр, такса, ротвейлер, Джек Рассел тер’єр, дог, шпіц, бернський зенненхунд та інші. Сподіваємося, що незабаром у місті над Смотричем такі виставки стануть традиційними, – розповіла керівник обласного клубу та головна суддя виставки Тетяна ЩЕПІНСЬКА.

Кожна чотирилапа модель не обминула ретельного огляду та оцінки столичного судді Олени ЧАРКОВСЬКОЇ. Кількох собачок привели, аби суддя виніс вердикт на підтвердження породи. Погляди відвідувачів виставки були прикуті і до захопливих показових виступів на виконання різних команд (як голосом, так і жестами), охорону, затримання порушника тощо. 

Переможців визначали в трьох класах. Так, у класі «Бебі» (3-6 місяців) чемпіоном стала Бджілка (малінуа) з розплідника «Український легіон» зі Львова. ІІІ місце виборов Джо-Мартін (бернський зенненхунд) з Кам’янця-Подільського. Серед «Юніорів» (9-18 місяців) – Бенгальська ваніль (російський той-тер’єр) з Києва. А ось «Найкращою собакою виставки» у відкритому класі визнано представника мініатюрної породи цвергпінчер Олі-Майкла з Хмельницького. Із нагородами повернулися додому й кам’янецькі собаки. Так, VI місце в цьому класі виборола Пенелопа (хаскі), VIІ – Тосіслава (шотландський тер’єр), а IX – Аполлон-Кайзер (німецька вівчарка). Всі вони отримали оцінку «відмінно» й титул кандидата в чемпіони України. Три такі титули дають їм право стати чемпіонами України. Тож у кам’янецьких чотирилапих нові вершини ще попереду.

ГОСПОДАРІ ПРО ПІДОПІЧНИХ

Віра ХУДИК з Вінниці, господарка Adonis von den Gezeiten (німецький дог блакитного окрасу).

– Догами займаюся вже понад 30 років. Собаку мені привезли з німецького провідного розплідника. Ця порода потребує дорогого утримання та спеціального підходу. Щодня приділяю по 3 години, аби собака підтримувала фізичну форму. Доги – вроджені охоронці, вони вміють адекватно оцінити ситуацію. Й хоча мають складний характер, але це добродушні собаки, які люблять дітей.

А ось на виставки їздимо лише заради спортивного інтересу. Торік у Старокостянтинові взяли титул «Найкраща собака виставки».

Хмельничанка Ольга САВІЧЕВА, власниця титулованих цвергпінчерів Мафії та Олі-Майкла:

– Моє хобі – розведення собак породи ротвейлер і пінчер. Останніх придбала дитині. Ці, здавалося б, крихітні собачки – справжні охоронці, багато із них працюють нюхачами на митниці. Вони мало їдять, у них мало шерсті, тому їх можна тримати навіть у квартирі. А ще вони веселі й емоційні.

Кам’янчанка Олена СОЛОДКОВСЬКА:

– Для Моніки породи йоркширський тер’єр це перша виставка. В нас було чимало собак, але ця унікальна. Моня дресирує всю нашу сім’ю. Це собака-радість, для якої головне, щоб господарі були поруч. Вона любить капусту, солодкий перець, огірки, курочку, печінку, печиво, намочене в каві, ласувала й паскою з маслом.

Львів’янин Віктор ІОНОВ, господар Грози (малінуа), закритого гран-чемпіона:

– З-поміж усіх службових собак малінуа – найбільш працелюбна порода. Спецслужби Америки, Ізраїлю вже давно працюють з ними. Це собаки, які хочуть працювати, дивляться в очі господарю, мовляв, скажи, що ще потрібно. Вони слухняні, витримані, добре переносять і спеку, і мороз.

Без дресирування їй буде погано, тому, перш ніж взяти цю породу, потрібно добре подумати. У квартирі Грозу хоч до рани прикладай, а от на вулиці вона – справжній звір.