П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
24 Жовтня 2014

І ЛУНЬ МАХНУВ КРИЛОМ

Вони сидять на високому горбі й годинами пильно вдивляються в біноклі. Зграйка зябликів, припутень, мартин, пара круків, сойка… На початку жовтня в околицях села Тарасівка відбулася акція «Bird watch». Так називаються міжнародні дні спостережень за птахами, які синхронно проводяться в різних куточках планети.

До цієї акції ще 2000 р. приєдналися викладачі природничого факультету національного університету (самого факультету тоді ще не було). Відтоді щороку орнітологи, серед яких і досвідчені студенти, і першокурсники, збираються на «Bird watch».

Із самого ранку дослідники біля кущів натягають сітку. Птахів, які в ній заплутуються, окільцьовують, вимірюють їхні антропометричні дані й відпускають.

Місце дислокації – долина річки Мукша, неподалік від її впадіння в Дністер.

– У жовтні тут триває активна міграція, адже річки є орієнтирами птахів на шляху в тепліші краї. Можна побачити на прольоті пернатих, які у нас практично не зустрічаються: луня лучного, скопу тощо, – розповідає викладач природничого факультету Мар’ян Тарасенко. – Дані наших досліджень ми відправляємо в Київ, у центр кільцювання інституту зоології ім.Шмальгаузена НАН України та в Українське товариство охорони птахів.