Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
28 Серпня 2015

У ПОШУКАХ БІЛОГО НЕЩАСТЯ

Чому потічок Дібруха, що протікає через Довжок і Підзамче, має білий колір і страшенно смердить? Поки що це таємниця, але розгадка дуже близько, її потрібно буквально розкопати в радіусі двох десятків метрів.

Протікає труба, що прокачує технічну воду в ставок19 серпня шукати причини забруднення вирушила міськрайонна робоча група у складі еколога міськради Юлії ДОВГАНЬ, завідувача сектору ЖКГ РДА Світлани ВОЗНЮК, голови ГО «Чисті схили» Вікторії ЖЕЛІХОВСЬКОЇ, заступника директора КП «Інспекція з контролю за благоустроєм і санітарним станом міста» Анатолія ТЕТЕРВАКА. Подався з ними й «Подолянин».

Починаємо шлях від місця впадіння Дібрухи у Смотрич і йдемо вгору за течією. Чим далі підіймаємося, тим мутнішою стає вода та більше відчувається запах. На вулиці Об’їзній натрапляємо на будинок, де трубу з туалету виведено просто в Дібруху, а з іншого боку облаштовано гноярку. Тетервак оформляє протокол. Ще вище, як на Підзамчі, так і на Довжку, на березі виявляємо вражаючі насипи сміття. Звісно, це все шкодить потоку, але зовсім не має стосунку до смердючих білих викидів, котрі на Довжку вже надто явні.

– Ви не того дня прийшли, – каже нам місцевий житель. – Тут траплялося, що дощу немає, а потік збільшується вдвічі, піниться, біліє і смердить.

Взагалі місцеві нам розповідають приблизно одне і те саме. Найбільший сморід від Дібрухи чути вечорами, вікна доводиться зачиняти. Коли проходить дощ, зловмисники ловлять момент і підливають ще свою гидоту. А між іншим, не так давно тут і рибу можна було ловити. Білі викиди спостерігаються з травня.

Враховуючи те, що з травня відновив роботу спиртозавод, підозри насамперед падають на нього. Та заступник керівника з технічних питань заводу Олег ТЮХТІЙ заперечує провину. Він повів нас на територію підприємства, де продемонстрував, що Дібруха до них доходить уже білою, потрапляє в труби і далі виводиться в своє русло, а технічна водойма спиртозаводу не причетна.

Дібруха перед потраплянням на територію спиртозаводу– З нашого підприємства нічого не може скидатися в потік, – запевняє Олег Сергійович. – До нас неодноразово приїжджала екологічна служба – все в нормі. Біла речовина в Дібруху потрапляє ще до заводу.

Що ж, ідемо далі. Перед входженням Дібрухи на територію спиртозаводу вода найбрудніша – неймовірно молочно-біла, але коли поколотити палицею, із дна підіймається чорний осад – і так скрізь. Далі виявляється, що «білизна» впадає в Дібруху струмком із боку заводських ставків. У зарослому яру між житловими будинками звідкись виринає «мереживо» труб, деякі відкриваються над струмком. Але й вище від труб струмок, хоч і менше, але все одно білий.

Врешті потік ховається під довжоцькою трасою. Переходимо дорогу і знову шукаємо витік. Що ж бачимо? У непомітному ярку велика труба, з якої тече смердюча гидота. Але ж ця труба мала би йти із заводського ставка, котрий неподалік.

Ймовірно, відходи можуть потрапляти у Дібруху в кількох місцях. Зрозуміло, що для прояснення ситуації необхідні детальніші екологічні дослідження.

А поки екологи міськради радять мешканцям Підзамча і Довжка: якщо Дібруха знову «забуяє білим нещастям», телефонуйте в цілодобову оперативну службу міськвиконкому за номером 15-05.

P.S. Днями громадські активісти переслали до редакції свіжі доволі промовисті фото. На одному з них чітко видно, як біла вода витікає з труби в ставок спиртозаводу (з нього струмок впадає в Дібруху)…