П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
19 Лютого 2016

БЛАГОУСТРІЙ КАНЬЙОНУ. СПРОБА ДРУГА

Міська влада продовжує роботу над втіленням в життя ідеї облаштування відпочинкової зони в каньйоні річки Смотрич і відновлення греблі. Після оприлюднення планів у пресі та їх обговорення на сесії міськради долучитися до справи запросили потенційних інвесторів – підприємців міста. Зустріч відбулася 15 лютого.

БЛАГОУСТРІЙ КАНЬЙОНУ. СПРОБА ДРУГА– Проект дорогий, розрахований на декілька років, але сподіваюся, що спільно з громадою ми зможемо його реалізувати. Разом ми ремонтували перехрестя, відновлювали Лебедине озеро, утеплюємо будинки, тому я впевнений, що вдасться зробити і це, -­ зазначив міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ.

Як повідомлялося раніше, з міського бюджету вже виділено 100 тис.грн. на розчищення каньйону від самосіву та сміття. Свою фінансову підтримку задекларувала і область.

Площа зони окреслена у 5 га (від Новопланівського мосту ­- до Руськофільварецьких сходів). Інвестору пообіцяли договір на благоустрій тривалістю 20 років. Якихось конкретних проектів поки не розроблено. Відомо, що переможець конкурсу має зробити так, аби кам’янчани мали цивілізовану зону відпочинку.

Підприємці на зустрічі запитували, чи буде розчищено русло Смотрича, адже без цього користування річкою стане проблематичним. Завадить відпочивальникам і безконтрольне скидання сміття жителями прибережних сіл.

За словами Сергія БАБІЯ, облрада прийматиме відповідну програму, а поки вирішення цих питань частково взяли на себе служби МНС. Проте по­серйозному розчистити русло навряд чи вдасться через гігантські витрати.

Виступили і охочі використати для виробництва електроенергії стару греблю, щоправда, за умови відокремлення справи від проекту благоустрою відпочинкової зони.

Вчора завершився термін подання заяв на конкурс, і, за офіційною інформа­цією, претенденти таки знайшлися. Їх бачення щодо майбутнього каньйону депутати заслухають 23 лютого на сесії міськ­ради.

Нагадаємо, що це не перша спроба навести порядок у каньйоні. 2007 р. було затверджено перспективну Програму збереження та раціонального використання природно­рекреаційних ресурсів Смотрицького каньйону в межах Кам’янця­Подільського на 2007-­2015 рр. Там було передбачено розчищення схилів каньйону від сміття та самосіву, благо­устрій території із влаштуванням де­ре­в’яних навісів для відпочинку, лавок, урн для сміття, стаціонарних мангалів, будівництво човнового причалу, влаштування дитячих спортивних майданчиків тощо.

Програма знайшла фінансове спри­яння Фонду підтримки ініціатив місце­­вого самоврядування, і за ці кошти ­

500 тис.грн. ­- проводилися наукові експертизи, досліджувалися флора та фауна, складалися топографічні карти, карти грунтів, вираховувалися ризики зсуву тощо. Науковці розробили зонування, позначивши на карті території, де дозволено господарську діяльність, а де заборонено. Також було виділено шість рекреаційних зон і внесено пропозиції щодо їх використання.

2010 р. навіть дозволено ГО «Наша спадщина» «цивілізувати» шмат каньйону. Але після втручання прокуратури ця спроба завершилася скандалом і судовими справами.

Хочеться вірити, що цього разу влада не допустить прорахунків з екологічним і законодавчим підгрунтям проекту.