Четвер, 25 Квітня 2024 р.
3 Листопада 2017

ВЛАДА ДУМАЄ ПРО СМІТТЯ

Питання про роздільне збирання побутових відходів розглядалося 27 жовтня на засіданні виконкому міськради.

Як відомо, з 1 січня 2018 р. Україна зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання. Проте, як повідомив директор департаменту ЖКГ Олександр БАБЧИНСЬКИЙ, щоб відповідні контейнери охопили все місто, їх потрібно 772 штуки. Ціна питання – 6,5 млн.грн. Окрім того, постає і потреба в сміттєвозах, які б забезпечували вивезення окремого виду сировини. Відсутній у місті поки що і сміттєсортувальний комплекс.

Зважаючи на це, департамент ЖКГ пропонує до 1 січня управлінню освіти і науки забезпечити роздільне збирання побутових відходів зі сміттєзбірних майданчиків шкільних і дошкільних навчальних закладів, виділивши для цього окремі контейнери з відповідним маркуванням. Департамент економіки має активізувати роботу із залучення інвесторів для будівництва сміттєсортувального комплексу.

Комунальному підприємству «Спецкомунтранс» запропоновано попрацювати над виділенням на всіх сміттєзбірних майданчиках контейнерів для роздільного збирання ресурсоцінних компонентів; відповідним маркуванням усіх контейнерів для роздільного збирання вторинної сировини; своєчасним вивезенням відсортованих компонентів.


…А ДІТИ ЙОГО ЗБИРАЮТЬ

А поки виконком думає про те, де взяти гроші на сортування сміття, громадські активісти вже взялися до роботи.

...А ДІТИ ЙОГО ЗБИРАЮТЬЯк повідомив благочинний Кам’янець-Подільського деканату єпархії УГКЦ отець Антоній, молодь храму Матері Божої Почаївської УГКЦ улітку цього року розробила екологічний проект із сортування відходів «Чисте довкілля». Проект став переможцем конкурсу соціальних проектів «Хочу! Можу! Зроблю!», що проводиться Патріаршою комісією у справах молоді УГКЦ.

На отриману благодійну пожертву в розмірі 12 тис.грн. придбано контейнери для сортування відходів.

– Проект працюватиме у двох громадах: учні, батьки та педагогічний колектив школи №7, а також парафіяни храму та жителі міста, – каже отець Антоній. – Діти підготували презентацію про важливість і правила сортування відходів. Кожна людина отримала інформаційну листівку з порадами, як організувати сортування вдома. Посортовані відходи можна здавати в зручний час у пункти прийому вторсировини в місті, або щосуботи приносити в підвальне приміщення церкви (вул.30 років Перемоги, 13) і класти в контейнер із відповідним маркуванням.

Багато з присутніх на презентації стали волонтерами проекту, розмістивши у своєму під’їзді пляшку з написом «Використані батарейки». Потім зібрані батарейки можна принести в контейнер у церкві.

У сьомій школі також встановлено контейнери з написами «Папір» і «Пластик». На першому поверсі є контейнери «Метал», «Скло», «Використані батарейки». За перший тиждень роботи вже зібрано і відвантажено підприємцю-заготівельнику вторинної сировини 3 мішки пластику та 4 мішки паперу.

Дорогі кам’янчани, долучайтесь! Незначні зусилля в кожній родині можуть змінити світ навколо!