П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
7 Червня 2019

ЯК НЕ ДОЩІ, ТО МЕТЕЛИКИ

«Відранку селом через Дністер годин зо п’ять в один бік летіла хмара метеликів. Кажуть, що то знак кінця світу. Хоч я у це і не вірю, але все одно цікаво дізнатися, що з тими комахами», – зателефонувавши до редакції, запитала мешканка Слобідки-Малиновецької бабуся Ганя.

Велику кількість метеликів спостерігали як у селах району, так і в місті.
– Ніколи раніше не бачила так багато метеликів, та ще й однакових, які летіли вулицею вздовж дев’ятиповерхівки, – розповідає кам’янчанка пані Тетяна.
Як нам пояснили в НПП «Подільські Товтри», наразі літає сонцевик будяковий – метелик родини сонцевикових, якого іноді називають чортополохівка – мігруючий вид. І хоча цей вид лускокрилих є типовим для України, такий багатотисячний масовий переліт є аномальним. Погодні умови (вдала перезимівля) були сприятливими для розмноження та активного розвитку цих комах, які, між іншим, всеїдні шкідники, особливо в стадії гусені. Наприкінці літа метелики мігрують у теплі краї – в Північну Африку, а навесні повертаються до України, долаючи кілька тисяч кілометрів.
Варто зазначити, що торік, на початку червня, вже спостерігалося таке незвичне явище. Але тоді тішили своєю красою сонцевики рудо-чорні.