Субота, 27 Квітня 2024 р.
28 Червня 2019

НЕБЕЗПЕЧНІ ЗУСТРІЧІ

Щорічно у світі понад 10 мільйонів людей піддаються нападам комах і плазунів, зокрема й отруйних. Сусідство з ними рідко буває приємним.

МОШКИ активні у спеку. Їх приваблюють світлий одяг і запах поту. Момент укусу мошки не відчувається, але через декілька хвилин з’являються відчуття жару, сильне свербіння, великий червоний набряк, який стухає через декілька днів, а ось нестерпне свербіння може турбувати протягом декількох тижнів. Численні укуси можуть викликати підвищення температури і появу ознак загального отруєння. Слід негайно протерти шкіру нашатирним спиртом, а потім прикласти лід, прийняти антигістамінний засіб. Аби уникнути укусів, необхідно обробити шкіру репелентом.
ГЕДЗІ можуть переносити інфекції. У місці укусу – відчуття жару, набряк, почервоніння шкіри, а також збільшення лімфатичних вузлів. Ранка може загноїтися і боліти близько двох тижнів, тому її негайно треба помити з милом, прикласти компрес зі спирту (40%) і розчину питної соди.
БДЖОЛИ, ОСИ, ДЖМЕЛІ ТА ШЕРШНІ можуть бути небезпечними для людей, котрі мають підвищену чутливість до їхньої отрути.
Цих комах приваблює аромат квітів, солодких парфумів, а ще фрукти, солодощі, напої та яск­равий одяг. Щоби уникнути їхніх укусів, необхідно: носити світле вбрання; бути обережними на ринках і в овочевих магазинах, поблизу кубел; якщо їсте фрукти, простежте, щоб на них не було комах; не робити різких рухів і не махати руками, коли комаха літає поруч.
Якщо вас все ж вкусили, варто обережно видалити жало з ранки (не розчавлюючи отруйної бульбашки), прийняти антигіс­тамінні препарати. Добре промити місце укусу водою з милом і зробити пов’язку із нашатирного спирту, розведеного водою у співвідношенні 1:5 або наклас­ти компрес із холодної води чи з льодом. Потерпілому слід пи­ти багато рідини, аби швидше нейтралізувати отруту. При підвищенні температури тіла прий­няти жарознижувальні засоби і викликати лікаря.
Потрібно терміново звернутися по меддопомогу, якщо оса або бджола вжалила в око, губи, рот чи язик, оскільки набряк у цих місцях може бути небезпечним для життя. До приїзду лікаря необхідно охолоджувати місце укусу.
КЛІЩІ через слину можуть поширювати до 60 видів вірусів. Найнебезпечніший – кліщовий ен­цефаліт. Перш ніж вкусити, ця комаха може повзати по тілу декілька годин, поки не знайде м’яку частину. Запобігти нападам кліщів неважко, для цього треба користуватися репелентами.
У разі виявлення кліща на тілі, його слід негайно витягнути. Існує декілька способів. При видаленні кліща не варто:
– прикладати до місця укусу нашатирний спирт, бензин тощо;
– припікати комаху цигаркою;
– різко смикати (він обірветься);
– копирсатися у рані брудною голкою;
– тиснути кліща пальцями.
Видалену комаху необхідно знищити або краще залишити для аналізу, помістивши у банку.
Якщо все нормально, то ранка гоїться за тиждень. Однак спо­стерігати за нею варто протягом наступних трьох місяців, і в разі її почервоніння, виникнення головного, м’язового болю, підвищення температури тіла, звернутися до лікаря.
ПЛАЗУНИ. В Україні найнебезпечнішою змією є гадюка. При зустрічі не треба заганяти плазуна у глухий кут або несподівано тривожити, бо гадюка інстинктивно зреагує.
Якщо не вдалося уникнути укусу, постраждалого слід покласти на бік, змусити пити багато рідини, але в жодному разі не алкоголю. Рану промити перекисом водню і якомога швидше доправити потерпілого до медзакладу.
ПАВУКИ. Небезпечними є й отруйні павуки, котрі мешкають на півдні України. До них належать каракурти і тарантули.
Отруйність каракурта у декілька разів перевищує, за своєю силою, гримучу змію. Найбільш небезпечний павук улітку. Зустріч із ним о цій порі може стати фатальною – можливі набряк легенів і зупинка серця. За статистикою, гинуть до 6% укушених. Якщо не вдалось уникнути укусу, можна знешкодити отруту термічним способом. Річ у тім, що перші декілька хвилин отрута знаходиться у шкірі, на глибині до міліметра. Отже, коли прикласти до ранки голівки двох-трьох сірників і запалити їх, отрута розкладеться під дією тепла. До речі, під час укусу змій цей метод не діє, бо зуби плазунів проникають набагато глибше.
Тарантул теж небезпечний, однак шкоди завдає менше. Укус супроводжується сильними локальним болем і почервонінням. Його отруту також можна зруйнувати за допомогою термічного опіку, проте все ж слід звернутися по меддопомогу.
СКОЛОПЕНДРА вражає людину за допомогою отруйних залоз, розміщених на лапках. У результаті шкіра отримує дуже болючий хімічний опік. Через декілька годин пошкоджене місце розпухає, температура тіла зростає до 39 градусів. Здоровому організму така зустріч коштуватиме декількох днів лихоманки, а от діти можуть її не пережити, тому обов’язково треба звернутися до лікаря.