П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
1 Листопада 2019

НАПУСТИЛИ ТУМАНУ… ЧИ СМОГУ?

Кінець жовтня нагадав українцям декорації дитячого мультику «Їжачок у тумані», адже густий молочний серпанок атакував не лише Кам’янеччину, а й решту країни. Можливо, і не звернули б на нього особливої уваги, але раптом Київ у цей час почав потерпати від жахливого смогу. Найбільше страждали алергіки, літні люди та маленькі діти, які скаржилися на утруднене дихання, кашель, першіння в горлі тощо.

Фото kapuschsak/InstagramЧимало містян після новин із телевізора почали сумніватися, чи не заховав туман і кам’янецький смог?
– Наслухавшись різної інформації про столицю і визирнувши з вікна, боялася у вихідні вийти на прогулянку із 5-місячним сином, – розповідає телефоном 25-річна кам’ян­чанка Лілія. – Мало того, що туман, то ще й повітря таке важке, що й не дихнеш на повні груди. Не знаю, чи винен у цьому туман, київський смог, чи ж недобросовісні кам’янчани, котрі спалюють опале листя і траву. Хотілося б дізнатися: хтось у Кам’янці контролює якість повітря?
Цим питанням займаються спеціалісти Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України». Саме вони щоквартально моніторять ситуацію і передають результати міському голові.
– Плановими моніторинговими дослідженнями протягом жовтня проб атмосферного повітря в місті та передмісті на вміст шкідливих хімічних речовин і пилу в спостережних точках (у зоні впливу інтенсивних потоків автотранспорту, на перехрестях доріг) констатовано, що концентрація діоксиду сірки (шкідливої речовини ІІІ класу небезпеки) переви­щувала гранично допустиму концентрацію в пробах атмосферного повітря в п’яти з дев’яти спостережних точок, – коментує лікар-гігієніст Надія КАНАРЧУК. – А саме на перехрестях: вулиць Шевченка та Північної, проспекту і вулиці Північної – в 1,3-1,4 разу. А також на перехресті Хмельницького шосе та вулиці Чехова, перехресті проспекту і вулиці Князів Ко­ріатовичів, на перехресті проспекту Грушевського та Франка – в 1,2 разу.
Концентрації інших досліджуваних шкідливих хімічних речовин (азоту діоксид, вуглецю оксид, фенолу, формальдегіду) в усіх спостережних точках не перевищували гранично допустимих концентрацій. Щоправда, концентрація пилу перевищувала в пробах атмо­сферного повітря у шести спостережних точках (крім точок, зазначених на початку, ще
й біля будинку на Привокзальній, 24) в 1,1- 1,5 разу.
Аби обминути невидиму біду і не наражати себе на небезпеку, Надія Канарчук радить відмовитися від піших прогулянок у вихідні та вільний час тротуарами магістральних вулиць (особливо, з немовлятами). Краще прогулюватися у паркових зонах чи вуличками із невеликою кількістю автотранспорту. І закликає ходити пішки (бажано дворами), адже користь називається «2 в 1»: боротьба з гіподинамією та зменшення безпосереднього вдихання інтенсивних густих токсичних автомобільних викидів на зупинках.