П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
28 Лютого 2020

ВЕСНЯНІ РОБОТИ В САДУ ТА ЯГІДНИКУ

На початку весни, а отже, і вегетаційного сезону, власники присадибних ділянок міркують над тим, як захистити багаторічні насадження від шкідників та хвороб. Особливо це питання гостро постало після цьогорічної теплої зими. Адже, зважаючи на відсутність мінусових температур, усі очікують збільшення кількості захворюваності та навали шкідників у порівнянні з попередніми роками. Про те, як і чим захиститися, коли краще кропити дерева, «Подолянин» запитав у кандидата сільськогосподарських наук, доцента кафедри садівництва і виноградарства, землеробства та грунтознавства ПДАТУ Віталія ЛАПЧИНСЬКОГО.

– Віталію Васильовичу, порадьте, будь ласка, як зменшити негативний вплив шкідників і хвороб на майбутній урожай?
– Першим кроком має бути обрізання дерев із метою освітлення крони, видалення старих відплодоношених і пошкоджених хворобами пагонів, забезпечення оптимального навантаження майбутніми плодами врожаю. Погодні умови вже дозволяють братися за цю справу. Одночасно з обрізанням зачищають, збирають і знищують стару відмерлу кору, замазують садовим варом тріщини, морозобоїни, дупла, де також зимують кліщі, попелиці, гусінь яблуневої плодожерки та інших видів лускокрилих. Обов’язково потрібно збирати і знищувати (компостувати) опале листя, бур’яни, де можуть зберігатися збудники хвороб, як-от парша, борошнис­та роса, лялечки та гусінь.
Розпушення грунту в пристов­бурових колах на глибину 15-20 см знищує личинок пильщиків, що перезимували, та частину популяції яблуневої й грушевої плодожерок, яка залялькувалася в грунті.
Другим кроком має бути обробка дерев від зимуючих фаз шкідників і грибкових хвороб. Проти моху та лишайників, які все частіше зустрічаються на наших деревах, насадження слід обробляти в лютому-березні залізним чи мідним купоросом, або їх сумішшю з розрахунку 300-400 г на 10 л води. Для підсилення дії препаратів рекомендується додавати в баковий розчин сечовину (карбомід) – 100 г на 10 л води. Це не тільки позакореневе підживлення, а й захід, який спрямований на знищення збудників парші та борошнистої роси і відтермінування на декілька діб початку вегетації деревцят. Згадані методи перевірені на практиці та рекомендовані для застосування не тільки в промислових садах, а й на присадибних (дачних) ділянках.
Проти зимуючих стадій шкідників у цей період високоефективним є препарат 30 В (індустріальне масло), яким бажано обприскувати крони, скелетні гілки та штамби дерев за норми витрати препарату 600-800 мл на 10 л води. Покриваючи тонким шаром масляної плівки поверхню кори гілок та штамбу, цей препарат не дає змоги дихати шкідникам, що перезимували. Останні без доступу повітря задихаються та гинуть. Така дія зберігається тривалий час – до 30 і більше діб (за відсутності сильних опадів).
Ці дві обробки треба проводити з мінімальним інтервалом, аби якомога швидше позбутися хвороб і шкідників.
Наступне обприскування як проти шкідників, так і проти хвороб виконується при масовому розпусканні бруньок. Проводять його 3% бордоською рідиною або одним із її замінників (ці розчини не лише знищують збудників хвороб, які вижили після застосування попередніх препаратів, а й випалюють шкідників, що розпочинають своє весняне відродження).
До робочого розчину фунгіцидів потрібно додати один з інсектицидів, які без проблем можна придбати в спеціалізованих магазинах. Це Карате Зеон – 4 г/10 л води, Фастак – 2,5 мл/10 л води, Золон – 30 мл/10 л води, Маршал – 15 мл/10 л води тощо.
У фенофазу дерев утворення су­цвіть – «рожевий бутон» – захист саду спрямований проти гусені, що від­роджується, листокруток, жуків дов­гоносиків, попелиць, несправжніх гусениць пильщиків, мінуючих молей, личинок щитівок та несправж­ніх щитівок, а також проти збудни­-ків хвороб. У цей період пестицидами обробляють усі сорти різних строків дозрівання всіх плодових культур, кущів та ягідників. Норми витрати робочої рідини залежать від віку дерев: до 5 років – 0,5-1,0 л/де­рево, 6-10 років – 2,5-3,0 л/дерево, 11 і старші – 3,0-3,5 л/дерево.
– А як захистити ягідник від хвороб?
– Насадження чорної смородини й агрусу захищають від американської борошнистої роси, антракнозу й попелиць, малини – проти пурпурової плямистості, септоріозу, антракнозу, галиці, попелиць та інших хвороб і шкідників. Кущі перед цвітінням слід обприскати Топсіном М або Топазом із додаванням інсектициду Актеллік.
Суницю перед цвітінням бажа­но захистити від борошнистої ро­-си, плямистостей листя, сірої гни­лі та інших хвороб і шкідників, обприскавши Хорусом або Світчем із додаванням Актелліку або Вертимеку.
Відразу після закінчення цвітіння проти гусениць, які пошкоджують листя, попелиць, щитівок, медяниць, кліщів та хвороб застосовують доступні в роздрібній мережі препарати у суміші інсектицид плюс фунгіцид. При цьому зберігати готовий робочий розчин можна не більш як одну добу. При рясних і час­тих опадах обприскування необхідно повторити, особливо в тих випад­ках, коли використовуються препарати контактної дії.
Якщо препарат купується в роздрібній торговельній мережі, не­обхідно вимагати чек і сертифікат якості, позаяк в останні роки дуже багато засобів захисту рослин у випадкових продавців на ринках – це неякісні підробки. В будь-якому разі при проведенні обприскувань необхідно дотримуватися рекомендацій на упаковці та елементарних вимог із безпеки при роботі з хімічними засобами захисту рослин.