Субота, 20 Квітня 2024 р.
28 Лютого 2020

АБИ РОЗСАДА БУЛА ДЛЯ СЕБЕ І СУСІДІВ

Тепла зима не давала спокою городникам, вони жартома все поривалися як не картоплю на Водохреще саджати, то насіння в січні висівати. Жарти жартами, а частка правди у цьому є.
У деяких господарів у теп­лицях уже активно росте перець. Найзатятіші взялися за сівбу помідорів.

Усе ж, незважаючи на лагідну зиму, в березні городникам ще не пізно саджати на розсаду огірки, баклажани, перець та різні види капусти.
Як же хочеться самому із зернинки виростити гарні кущики, що дадуть багатий урожай. Для початку треба правильно знезаразити, протравити, замочити, обробити живильним розчином, підібрати оптимальний грунт і посіяти ці зернинки.
Для знезараження готують 1% розчин марганцівки. У нього занурюють насіння на 20-30 хв., після цього промивають. Для протравлення від шкід­ни­ків використовують бакте­-ріа­ль­ні препарати. Цікаво, що така обробка знищує інфекції як на поверхні, так і всередині насіння.
Ефективним способом обробки насіння є замочування, бо воно прискорює процес проростання. Замочують для на­брякання (1-2 дні) або до появи проростка. Для цього у прозорий контейнер на дно в декілька шарів викладають папір, марлю або тканину, зверху – насіння.
Води заливають стільки, щоб вона торкалася насіння, але не накривала його повніс­тю. За такими принципами готується більшість насіння. А от уже вибір грунту і добрив залежить від примх того чи іншого виду рослин.

БАКЛАЖАНИ ВИ МОЇ ТЕМНОБОКІ!

Скажімо, грунт для сівби бак­лажанів повинен складатися з перегною, дернової землі або торфу і тирси у пропорції 4:2:1. Його обливають окропом, охолоджують, розкладають у горщики об’ємом 0,5 л. У кожен кладуть по 2-3 насінини на глибину 1 см і накривають поліетиленовою плівкою. Після появи сходів паростки прищіпують, залишаючи найбільш сильний і здоровий. У горщику рослинка повинна рости й розвиватися 65-70 днів, опісля її переса­джують у відкритий грунт.

ПЕРЕЦЬ ДУЖЕ СВІТЛОЛЮБНИЙ

Грунт для перцю не має особ­ливих вимог. Можна спокійно брати універсальний, але на дно горщика насипати дренаж із гравію, керамзиту і трохи яєчної шкаралупи. Насипаний грунт добре полийте водою і помістіть насінину на глибину 1,5 см. Присипте тонким шаром землі та збризкайте пуль­веризатором. Зазвичай горщики накривають плівкою і залишають у теплому місці. Після появи сходів розсаду досві­чують, аби світловий день для неї тривав 12-14 годин. Перець висаджують у відкритий грунт у 60-80 днів.

ТАКІ РІЗНІ ТОМАТИ

Для помідорів також підійде універсальний грунт, правда, його треба пролити рожевим розчином марганцівки і ви­тримати 1-2 дні. У стаканчики, в які сіятимете насіння, насипте дренаж. У лунку завглибшки 1-2 см покладіть по 2-3 насінини, злегка присипте і збризкайте. Стаканчики накрийте плівкою і поставте в тепле місце. Для гарного зростання необхідно не менше як 12 годин освітлення на добу. Розсаду ранніх сортів томатів висаджують у грунт у 40-50 днів, середньостиглих – 55-60 днів, а пізніх – 65-70 днів.

ЦІКАВО

Непоганий варіант для сівби насіння – горщики із торфу. Вони дуже легкі, різних розмірів, позбавляють досвідчених городників від необхідності пе­ре­саджувати розсаду. В землі такий горщик практично пов­ніс­тю розкладається за 25-30 днів, додатково удобрюючи грунт. Добре підходять при вирощуванні баклажанів, огір­-ків, гарбузів або кабачків, бо розсада цих культур не дуже добре переносить пересаджування.

ДОСВІД НАШИХ ЧИТАЧІВ

Читачка Надія Омелян у лис­ті до редакції написала про свій спосіб вирощування огірків на розсаду – в яєчній шкара­лупі. Експеримент вдався жінці на славу, тому вона всю зиму знову збирала й знезаражувала шкаралупу і цьогоріч запланувала сіяти в неї ще й розсаду квітів. Мовляв, і економно, і практично.
«Уже навчилася розбивати яйця, вдаряючи їх по вершку, аби цілою залишилася більша частина шкаралупи. Щоб вона не засмерділася, злегка прокип’ячую і просушую, цигансь­кою голкою чи штопором роб­лю дірку, – ділиться досвідом жінка. – Перед сівбою, наприкінці лютого – на початку березня, розкладаю їх у лотки, насипаю землю, в кожну кидаю по насінині та кладу на під­віконня. Так огірочки гарненько ростуть аж до висаджування в грунт. Щойно починають витягуватися – обов’язково треба висаджувати. Перед цим шкаралупу стискаю, щоб потріскала і корінь мав можливість вивільнитися. Кальцій від шкаралупи живить рослини, знижує кислотність грунту».
Щоправда, спеціалісти не радять таким чином сіяти перець і помідори, бо в них широке коріння, тому в шкаралупі буде тісно.
А от петунію, яку цьогоріч своїм яєчним методом запланувала сіяти читачка, – можна і навіть корисно.

ПОШИРЕНІ ПРОБЛЕМИ ІЗ РОЗСАДОЮ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ

Часто городники зіштовхуються із проблемою витягування розсади через брак світла. Такі рослини виглядають кволими, часто хворіють і дуже погано приживаються у відкри­тому грунті. Зміцнити їх допоможе препарат «Атлет», дія якого спрямована на гальмуван­ня розвитку головного стебла, за рахунок чого активізується розвиток кореневої системи.
Проблеми також виникають і через цвіль на грунті у ящиках із розсадою. Через неї сіянці можуть загнити і загинути. Аби не допустити цього, легенько зніміть верхній шар грунту і замініть на новий. Але це не панацея, бо якщо грибок уразив грунт глибоко, через деякий час цвіль з’явиться знову. Як варіант, обробіть поверхню грунту сухим річковим піском. Треба рясно посипати грунт і акуратно спушити, намагаючись не пошкодити коріння рослин.
Коли жоден із цих варіантів не допомагає, спробуйте препарати для розкислення грунту. Звільнену від верхнього шару ділянку засипте товченим активованим вугіллям. Новий шар, який насипатимете зверху, обробіть розкислювачем.