Субота, 20 Квітня 2024 р.
12 Червня 2020

ЛЕГЕНДАРНЕ ПОНИЗЗЯ ЧЕКАЄ ГОСТЕЙ

«Коронавіруси минуть, і найкращим місцем, щоб відпо­чити від стресу, буде Бакота», – про це йдеться на сторінці «Легенди Пониззя – зелений маршрут Староушицької ОТГ» у фейс­буку. І справді, милуючись вдалими фотографіями краєвидів, ремесел, пам’яток старовини Староушицької ОТГ, усвідомлюєш, що саме тут найкращий відпочинок без ри­-зиків для здоров’я, зате із масою цікавинок: найголовніши­-ми – Дністром, Бакотським скельним монастирем, завзятими гостинними місцевими мешканцями, які роблять усе від них можливе, аби заохотити туриста приїжджати до них на відпочинок частіше і надовше.

Світлини так і манять їхати сюди й перевіряти, чи справді тут усе так класно. Мандрівни­-ків – любителів історії та всіля­-ких цікавинок – сайт заохочує легендами та детальними описами пам’яток. Чого варта лише екскурсія Бакотським скельним монастирем у форматі ЗD, усі красоти Бакоти дуже вдало передані у фото, а як зацікавлює інформація про унікальну 400-літню муровану криничку в с.Грушка. Місцеві легенди заслуговують особливої уваги, вони детально записані й навіть вказується, від кого. Таким чином не лише по­пуляризується громада, але й її культура, люди, яких на розвиток благословляє благодатна батьківщина, обцілована кра­сотами.
«…Осінній день 1957 року. У тодішньому Староушицькому районі відбулася цікава спортивна подія – велосипедний крос, про який, мабуть, мало хто па­м’я­тає. Маршрут протяжністю приблизно двадцять п’ять кіломет­рів», – як бачимо, туристичний ресурс передає події давнього ми­ну­лого і не дуже, сьогодення і навіть складає плани на майбутнє.
– «Легенди Пониззя» – назва марш­руту, що напрацьовується, а всі заходи із його розробки відбувалися згідно з виграним грантовим проєктом у рамках програми «Успіш­ні локальні громади – 2019», – розповідає спеціаліст з програмного забезпечення Староушицької ОТГ Ігор Вишемірський. – Інтернет-­продукт видався вдалим, бо над ним працювали майстри своєї спра­ви Сергій Толстіхін, Ельдар Сарах­ман, наповненням займаються і не­байдужі місцеві мешканці. У рамках проєкту також створили стен­-ди, де подано для туристів актуальну інформацію: вказані веломаршрути, стоянки, де можна зупинитися, садиби, де переночувати, поїсти. Місцеві під­приємці долучилися до цієї ініціа­тиви, адже мають що показати. Скажімо, Богдан Павлій пропонує гостям дегустацію вин, які сам виготовляє, люди з радістю прогулюються його садибою, виноградниками і куштують вино. Наш Ми­кола Прудивус зав­-жди готовий напоїти чаями власного виробництва і не тільки, в його асортименті вже й настійки всілякі є і навіть приправи. Вся продукція – дари Староушицького краю. Зацікавити маємо чим, тому з радістю чекаємо гостей.