П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
18 Листопада 2020

ТРОПІЧНА ДИВОВИЖА РОЗКВІТЛА В БОТСАДУ

Туристична родзинка Кам’янця-Подільського — місцевий Ботанічний сад не перестає дивувати. Нині кам’янчани та гості міста можуть насолоджуватися цвітінням диво рослини з іншого континенту Фуркрейї Селло. У наших спеціалістів вона не лише зуміла пристосуватися до погодних умов, але й потішити цвітінням. Спробують вони й зібрати з неї насіння.

Унікальність нашої Фуркрейї в тому, що це монокарпічна рослина виду агавових. За життя цвіте вона всього раз. Щоправда період цвітіння досить тривалий. Усі бажаючі ще можуть встигнути подивитися на це диво, – розповідає провідний фахівець Ботанічного саду загальнодержавного значення ПДАТУ Тетяна Пономаренко. – Рослині, яка заквітла, понад 20 років. Досі у нас були уже екземпляри, які цвіли. Щоправда не так часто це трапляється. Люди нині часто приходять і одразу – «покажіть ту вашу диво-квітку», думають напевно що це величезна троянда чи що. Я ж показую квіткову стрілку у висоту до семи метрів, з якої почергово ідуть пагони, вкриті біло-зеленкуватими квітами. Нижні квіти потрохи обпадають, а верхівка триматиметься ще довго. При повному розкритті діаметр квіток не перевищує 2,5 см. Кожна налічує 3 пелюстки, має сильний аромат.

Фуркрейя у природньому середовищі зазвичай виростає з насіння і швидкість її зростання дуже низька, цвітіння настає не раніше, ніж через 100 років. А в умовах оранжереї ботанічного саду, цвітіння досягають уже в період 20-30 років. Але спеціалізуються на розмноженні живцями.
Фуркрейя є багаторічним чагарником або суккулентом, тобто може в своїх часточках накопичувати рідину, щоб пережити періоди посухи і спеки. Ареал її поширення – тропічні та субтропічні райони Північної і Центральної Америки, острови басейну Карибського моря, а також Східна Азія.