Четвер, 18 Квітня 2024 р.
21 Травня 2021

ЩОБ РОДИЛО І ВЕЛОСЯ

Аби квіти буяли


ЩОБ РОСЛО, ЯК НА ДРІЖДЖАХ

Виявляється, дріжджі потрібні не лише для випічки, а нашим зеленим улюб­ленцям, адже вони від них краще і рос­туть, і цвітуть. Дріжджовим розчином мож­на поливати як вазони на підвікон­ні, так і квіти, що ростуть на клумбі. Дріжджі – неймовірно цінне джерело корисних речовин і мікроелементів. Задіюють ресурси самої рослини та сприяють розвитку кореневої системи. А ще допомагають рослині рости й пишно цвісти. Та ставитися до такої підживи треба обережно – підливати раз на два тижні та в період активного росту і цвітіння.
Улітку рослинам необхідно забезпечити добрива для формування бутонів. Підживу вар­то здійснити саме під час першого цвітіння.
Приготувати цілющий розчин нескладно: 10 г дріжджів змішати з 1 л теплої води й 1 чайною ложкою цукру. Розчин має настоятися 3 години.
Інший варіант для тих, у кого багато рослин: до 700 мл води додати 30 г дріжджів та 2 столові ложки цукру. Поставити рідину в тепле місце для бродіння. Безпосередньо перед використанням розвести 1 склянку розчину на 10 л води.
До речі, аби отримати гарний урожай томатів, також знадобляться дріжджі.
У триліт­рову банку залити 2,6-2,7 л води без хлору (відстояної), додати 100 г розведених теплою водою дріжджів і 0,5 склянки цукру. Накрити марлею, тримати банку в теплі, час від часу збовтуючи. Розчин готовий, коли закінчиться бродіння. Одну склянку розвести в 10 л води і поливати рослини під кожен кущ. За літо провести не менше як три підгодівлі. Помідори виростуть великі, на плодах не буде плям, рослини легко переноситимуть спеку.

На часі


ГОРІХИ СМАКУЮТЬ, А ЛИСТЯ ЛІКУЄ

У травні та червні саме час збирати лис­тя волоського горіха, аби ним зміц­нити здоров’я. Листки волоського горіха для медицини не менш важливі, ніж плоди, адже це справжній біохімічний комбінат. Містять чимало вітамінів, глюкозидів, флавоноїдів, каротиноїдів і навіть ефірну олію. Для лікування використо­вують переважно листя, шкірку незрілих плодів. Щоб підготувати листки, які в майбутньому принесуть велику користь, потрібно від центрального черешка відщипнути часточки. Їх сушать на повітрі, захищаючи від прямих сонячних променів. Ті листки, які потемніли, викидають. Найкращу сировину отримують із молодих листочків.
При склерозі судин: столову ложку подрібнених висушених листків залити склянкою окропу (250 г), настояти 1 годину, процідити. Приймати 1/3 склянки 3 рази на день до прийому їжі.

При проносах та запаленнях ШКТ:
1 cт.л. лиcтя зaлити 0,5 л окропу. Hacтoяти. Пpoцідити. Bипити протягом дня, кожного разу підігріваючи настій.
При ангіні, запаленні ясен: 1 cт.л. лиcтя зaлити окропoм. Hacтoяти. Пpoцідити. Пpиймaти пo 1 cт.л. тричі на дeнь. Цим же розчином полоскати рот і горло, затримуючи настій у роті хоча б на 1 хвилину.

Секрети городникові


ЛІКУЄМО ТИМ, ЩО ПІД РУКОЮ

ЙОД ДЛЯ КАПУСТИ. У відро води додати 40 крапель йоду. Коли почне формуватися качан, поливати капусту під корінь.
ПІСЛЯ ДОЩИКУ. Урожай картоплі буде втричі більшим, якщо проростки картоплі (10-12 см) підгорнути відразу ж після дощу або рясного поливання. Тоді утворюються додаткові стовбури, на яких через деякий час з’являться бульби.
БАНАНОВІ ДОБРИВА. Взяти бананові шкірки, залити їх водою (наприклад, у трилітровій банці), зачекати, коли на поверхні утворяться бульбашки: поливати кімнатні вазони і квіти на клумбі. Пропор­ції довільні.
ПРОФІЛАКТИКА ЧАСНИКОМ. Часни­ковий настій зміцнює імунітет рослин. Залити 4-5 зубків часнику 1 л окропу і
дати настоятися 20 хвилин. Отриманий розчин додавати до води для поливання по 1 ст.л. на 1 літр води – для будь-яких рослин.
СОЛОНА ЗЕМЛЯ. Якщо в буряка почервоніло листя – отже, в грунті не вистачає натрію. Потрібно полити буряк соляним розчином. Склянку солі розвести в 10 літрах води. Цього достатньо, щоб підсолити землю.

Правильний догляд


АБИ СМОРОДИНА РОДИЛА

Щоб урожай смородини був щедрим, а ягоди – великими і смачними, слід знати про правила догляду за нею. Не треба за­бувати і про поливання. Перше – наприкінці квітнення, в перші 10 днів червня. Друге – в період інтенсивного росту зав’язі, в останні 10 днів червня. Третє – коли вже почали дозрівати ягоди. Кількість рідини для поливання – 4 відра на кущ.
Чорну смородину за вегетаційний пе­ріод потрібно підживити не менше як чотири рази. Уперше це слід зробити, щойно розпустяться перші бруньки: в 10 л води розвести 2 ст.л. аміачної селітри. Норма – 1 відро на кущ. Удруге підживлювати в середині червня: в 10 л води розвес­ти 1 ст.л. сечовини, 1,5 ст.л. суперфосфату та 0,5 ст.л. сульфату калію. Втретє зробити наприкінці вересня – на початку жовтня: 0,5 склянки суперфосфату та 2/3 склянки сульфату калію на 1 кущ. Востаннє – наприкінці жовтня: 0,5 відра перепрілого перегною під кущ.
На дворічних і трирічних гілках чорної смородини дозріває найбільше плодів. Старіші гілки дають мало ягід. Тому потрібно правильно сформувати рослину: щороку залишати по 3-4 пагони молодої цьогорічної порослі, а інші видалити. Також видалити гілки віком 5-6 років. Краще це робити восени, коли рослина скине листя.
Щоб залучити бджіл на свою ділянку, не треба забувати обприскувати кущі смо­родини солодким розчином: в 1 л теплої води розчинити 1 ст.л. бджолиного меду.

Актуально


ВИМИВАЄМО МІКРОБИ Й ПЕСТИЦИДИ

Аби видалити бруд, мікроби, пестициди, що осіли на овочах і фруктах, доречно скористатися сумішшю з води і оцту в співвідношенні 3:1. Є й інші варіанти очищувальних сумішей: 1 ст.л. лимонного соку, 1 склянка води і 2 ст.л. харчової
соди. Якщо в продуктах високий рівень пестицидів, потрібно змішати 1 склянку води, 1 ст.л. харчової соди, пів склянки яблучного оцту і декілька крапель соку грейпфрута. Інгредієнти змішати, во­ни мають настоятися протягом однієї години.
Овочі та фрукти необхідно полоскати в одній із вищевказаних сумішей протягом 10 хвилин, а потім промити водою.

На замітку


ПОМАРАНЧЕВЕ ДЖЕРЕЛО ВІТАМІНУ

Підживлювати моркву потрібно двічі за сезон. Уперше – через 21 день після сходів, а вдруге – через 30 днів після першого підживлення. Підживлюють коренеплід такими розчинами: на відро води додати столову ложку нітрофоски, або дві склянки золи, або 20 грамів калійної селітри і по 15 грамів суперфосфату та сечовини. Аби плоди були гігантських розмірів і смакували, потрібно контролювати відстань між насадженнями. Уперше проріджують моркву, коли на стеблі виростає пара справжніх листків. А наступний раз – коли з’являться дві пари повноцінних листочків. Відстань між корчиками має бути не менше як 6 см. Для профілактики проти морквяної мухи моркву потрібно садити негусто та щед­ро не поливати. При ураженні мухою листя моркви починає закручуватися.
У такому разі слід обробити насадження Актеліком та Інта-Віром. Щоб морква не хворіла на бактеріоз, ботритіоз, альтернаріоз, фомоз та склеротиніоз, потрібно дотримуватися сівозмін і вчасно прибирати траву між рядами.

Квітникарство


ПЕТУНІЯ КВІТУВАТИМЕ І ОКО МИЛУВАТИМЕ

Аби петунія цвіла весь сезон, слід знати, чим і як її підживлювати. Всі види доб­рив для петуній можна поділити на дві групи: базові та додаткові. Базові – азотисті речовини, які використовують на першому етапі формування рослини, що містять фосфор для кореневої системи, а також калійні – для пишного цвітіння петуній.
Петунію пересаджують у похмурий день, так вона краще приживається. Рослина не любить прямих променів сонця, особливо в період адаптації до нового грунту. Відразу після пересаджування паростків період підживлення умовно розділяється на три етапи.
Етап перший: 5-7 днів після висаджування. Використовуйте азотовмісні добавки, щоб збільшити кількість і якість сформованих зв’язків і вегетативної маси. Таку підгодівлю можна повторити через 10 днів. Етап другий: через 10 днів після закінчення першого етапу. Для рясного цвітіння використовується каль­цієва селітра, яка запобігає гнилі. Етап третій: через 7 днів після закінчення другого етапу. Використовуйте фосфоровмісні добрива для зміцнення кореневої системи. На кожному з перерахованих етапів потрібно застосовувати домашню підгодівлю для петуній. У пригоді стане кропива – залити 0,5 кг кропиви 10 л води. Настояти добу, процідити і поливати кожну рослину.

Геть шкідників!


КОЛОРАДИ НЕНАВИДЯТЬ ГІРЧИЦЮ

Ще картопля не встигла зійти, а колорадські жуки вже чатують. Вигнати колорадів допоможе власноруч приготовлений розчин. Знадобиться суха гірчиця, вода та оцет. Одну пачку сухої гірчиці розвести у відрі води, додати 100 мл столового 9% оцту, ретельно перемішати і обприскати цією сумішшю бадилля картоплі.

Щоб родило


І НА САЛАТ, І В БАНКУ

Аби огірки були здоровими, стебла – насичено-зеленого кольору, без жовтих та рудих плям, потрібен не лише догляд, а й захист, який можна приготувати власноруч. Таке підживлення не містить і краплі хімії, натомість результат має відмінний.
У відрі води слід замочити попередньо нарізану на шматки буханку хліба та поставити у тепле місце на 24 години. Додати до хлібного настою 0,5 пляшки йоду та перемішати дерев’яною па­лицею, але не руками. Залишити настоюватися декілька годин. Зберігати настій у холодному місці – льоху чи підвалі. Налити в обприскувач відро води, додати 1 літр цього настою, перемішати та ретельно обробити кущі огірків. Наступне підживлення провести не раніше ніж через два тижні.
Любителі перцю мають знати, що цей овоч також потрібно вчасно і правильно підживлювати. Ефективним добривом є деревний попіл. У ньому міститься велика кількість корисних речовин, як-от калій, кальцій, фосфор, завдяки їм активізується ріст і розвиток розсади перцю. Кількість на один стовбур – 0, 5 ст.л.
А настій, приготовлений із лушпин­ня цибулі, не тільки постачає розсаду корисними речовинами, а й має знезаражувальний ефект при обприскуванні лис­тя. У 5 л води додати 20 г цибулиння і настоювати 4 дні. Перед застосуванням процідити.
Якщо залишилася вода, в якій варилася картопля, використайте і її для поливання розсади перцю, бо та містить цінні компоненти.

Готуємо на зиму


ЩАВЕЛЬ БЕЗ СОЛІ

Його можна додавати в перші страви, запіканки, начинки та багато іншого. Щавель відкриє нову палітру смаків у пов­сякденному меню. Щоб правильно заготовляти цю рослину на зиму, знадоб­ляться свіжий щавель і чиста вода.
Насамперед потрібно перебрати лис­тя від сміття, видалити стебла, помити щавель, дати воді збігти та порізати на шматки. Банки помити, бажано простерилізувати, але можна й так закривати. У півлітрові банки вкласти, добре ущільнивши, щавель та залити охолодженою водою. Закатати стерильними кришками. Зберігати в комірці, холодильнику або на полиці у шафці навіть при кімнатній температурі. Щавель має багато кислоти, яка є консервантом, тому продукт і не псується. Гарно він зберігається і при заморожуванні.

Іноземні рецепти по-кам’янецьки


«ФРАГОЛІНО» З МІСЦЕВОЇ ПОЛУНИЦІ

Сезон полуниці не за горами, тож ми підготували рецепт смачного італійського напою «Фраголіно».
Аби отримати напій і для настрою, і для свята, беремо 500 г полуниці, 2 склянки тростинного цукру, 50 мл лимонного соку, 250 мл горілки, 250 мл води.
Полуницю помити, видалити плодоніжки і ретельно обсушити паперовими рушниками. Великі ягоди розрізати навпіл і збити блендером до стану пюре. Потім перетерти пюре через сито. В цукор влити склянку окропу і поставити нагріватися, постійно помішуючи. Дочекатися, поки цукор повністю розчиниться. Сироп добре охолодити, додати лимонний сік і аж тоді змішати з полуничним пюре. Влити горілку (або віскі), перемішати. Потім перелити все в чисту скляну ємність. Залишити при кімнатній температурі на 3-4 дні, час від часу збовтуючи осад. При необхідності відфільтрувати напій, розлити у пляшки і герметично закрити. Зберігати у холодильнику.

Іноземні смаколики


ПЕЧЕМО ФРАНЦУЗЬКИЙ ТАРТ

До італійського напою пропонуємо рецепт французького відкритого пирога з полуницею. Знадобляться 400 г полуниці, 250 г борошна, 2 яйця, 200 г цукру, 150 г вершкового масла, 250 г молока, 2 ст.л. води, сіль за смаком.
Зробити основу для тарта. Для цього перетерти в крихту борошно, охолоджене вершкове масло (100 г), сіль і цукор, додати воду, замісити тісто. Викласти на дно роз’ємної форми тісто, розрівняти, зробити бортики і трохи поколоти виделкою. Поставити на 30 хвилин у холодильник.
У цей час готуємо заварний крем. Збити яйця з цукром, додати 2 ст.л. борошна, розмішати до однорідності, щоб не було грудочок. Молоко довести до кипіння і тоненькою цівкою ввести яєчну суміш, постійно помішуючи. Варити на середньому вогні до загустіння. Зняти з вогню і додати 50 г вершкового масла, розмішати і дати охолонути.
Основу пирога дістати з холодильника, накрити фольгою, насипати горох або квасолю і запікати 15 хвилин при температурі 200 градусів. Вийняти горох (квасолю) і запікати ще 10 хвилин. Дістати з духовки і охолодити. Кошик-основу наповнити кремом, а на поверхню щільно викласти четвертинки полуниці.