ПЕРСИК – ФРУКТ ДЛЯ ОЗДОРОВЛЕННЯ ОРГАНІЗМУ
Вчені вважають, що персик – фрукт, який люди влітку повинні вживати регулярно. Однак, фрукт необхідно правильно вибрати, адже від цього залежить кількість корисних властивостей.
Спершу варто зазначити, які види персиків нині існують:
• Класичні: на них присутній пушок. Кісточка просто відокремлюється від м’якоті;
• інжирні: мають приплюснуту форму;
• нектарин: характерна м’яка шкірка, що так само легко відокремлюється, як і кісточка.
Правила вибору персиків
Під час купівлі персиків варто звернути увагу на:
• Тактильні відчуття: стиглий персик – пружний;
• запах: аромат приємний і сильний без ознак в’янення чи бродіння;
• зріз: солодкі сорти мають білу чи рожеву серцевину. На даний критерій впливає і регіон проростання фрукту.
Не варто вибирати навмання персики, вважаючи лише на вдачу, наче у інтернет казино. Якщо персик все ж виявився недозрілим, то варто дати йому полежати 4-6 днів в умовах кімнатної температури. Для прискорення процесу дозрівання варто покласти персики в паперовий пакет з яблуками, абрикосами чи бананами. Такі фрукти виділяють етилен, котрий активізує процес дозрівання.
Особливості персиків
Персики – дієтичні продукти, загальна харчова цінність яких знаходиться в межах 45 ккал на 100 г. Фрукти багаті на вітаміни групи В, А, С, Е та мінерали:
• Кремній;
• Кальцій;
• Магній;
• Йод;
• Ферум;
• Натрій.
Аромат персику діє на людину як антидепресант. Фрукт впливає на діяльність мозку, покращуючи пам’ять і підвищуючи концентрацію уваги.
Великою мірою впливає на:
• серцево-судинну систему: його вживають хворі у випадку анемії чи аритмії;
• травний тракт, стимулюючи його роботу;
• жовчовиділення, стимулюючи роботу печінки;
• очі: персики покращують зір;
• нирки і жовчний міхур.
Лікарі рекомендують вживати персик у разі виявлення ревматизму чи подагри. Регулярне його вживання також попереджає формування каменів у сечовому міхурі.
З кісточок персиків роблять олію, яка корисна для шкіри. Клітковина персика нормалізує перистальтику персика.
Користь для представниць слабкої половини людства
Персики корисні під час виношування дитини. Вони допомагають впоратися з токсикозом. А все тому, що в них присутня фолієва кислота. Вона також необхідна для нормального розвитку ембріону.
Педіатри рекомендують їсти персик в адекватній кількості під час годування дитини груддю. Також персик вважається плодом краси, адже позитивно впливає на волосся, шкіру та нігті.
Користь для чоловіків
Для чоловічого здоров’я персики є обов’язковими, оскільки містять цинк. Фрукт підтримує нормальне функціонування передміхурової залози, запобігаючи її хворобам. Систематичне вживання попереджає набору зайвої ваги, а відповідно і сечокам’яну хворобу.
Протипоказань для вживання персиків людиною небагато:
• Не рекомендується хворим на ожиріння та цукровий діабет: у фруктах міститься багато цукрів і вуглеводів;
• при алергії персик варто вживати маленькими порціями в очищеному вигляді або зовсім виключити його з раціону.
Варто пам’ятати, що надмірне вживання будь яких фруктів чи ягід може викликати розлад кишківника.