Червень – місяць, коли зацвітає лаванда. Чудова квітка, яка радує око своїми кольорами, заворожує ароматами і є незмінним фоном для яскравих світлин. «ПОДОЛЯНИН» неодноразово писав про численні лавандові поля навколо (статті доступні на сайті газети), але сьогодні ми поговоримо про інший бік чудової квітки.
Холодна і дуже дощова погода у травні негативно вплинула на вирощування багатьох культур. Майже єдині, кому вона не завадила, – це бур’яни! Господарі вже по третьому колу запускають косарки, господарки з сапами практично поселилися на городі… І всі мріють про одне – позбавитися непроханих урожаїв.
Асоціація зі словом клоп у всіх нас не надто приємна. Але, якщо цивілізація вижила з помешкань постільних клопів, то на волі – на дачних ділянках тощо, їхні брати продовжують своє безтурботне життя. З дитинства їх усі називають клопами-бздюхами, проте запах – це не всі неприємності, які може принести ця комашка.
Головне управління ДСНС у Хмельницькій області оприлюднило відео, як наші рятувальники допомогли сарні повернутися в дику природу.
Від примх погоди безпосередньо залежить майбутній урожай ягід і овочів. Вся праця може бути марною, якщо у травні надто дощитиме або буде холодно. І саме під цей коток примх погоди потрапила цього року Кам’янеччина.
Аграрії Хмельниччини завершили посівну ярих зернових культур. В області ранніми ярими зерновими засіяли 90,5 тис. га, крім того, на площі 35 тис. га, або 100% до наміченого, завершено сівбу цукрових буряків.
Упродовж травня триває період активного цвітіння кульбаби. Кульбаба – багаторічна рослина з родини айстрових. В Україні найпоширенішою є кульбаба лікарська або, як її ще називають, звичайна. Саме її яскраво-жовті суцвіття радують око наприкінці весни. Поки рослина квітне, то залишається їстівною від коренів і до квітів. А ось у період дозрівання починає втрачати деякі корисні властивості. Смак у кульбаби дещо гіркуватий, нагадує цикорій.
23 квітня у пресцентрі міськради відбулася зустріч із президентом німецького фонду Biohaus Stiftung (м.Падерборн) Віллі ЕРНСТОМ, під час якої було оголошено про початок реалізації українсько-німецького проєкту з розвитку сонячної енергетики в Кам’янці-Подільському.
Наразі в лісах і парках активізувалися кліщі, чиїх укусів людині слід остерігатися.
Зі зміною клімату все більше земляків вирощують на присадибних ділянках кавуни, які раніше вважалися переважно південною культурою. Насправді на Кам’янеччині городники мають уже солідний досвід вирощування солодкої ягоди. Спробуйте і ви!
12 квітня на території НПП «Подільські Товтри» організація з порятунку тварин і довкілля UAnimals провела Марш прибирання.
Якщо ви бажаєте покращити якість грунту, ефективно боротися зі шкідниками та приваблювати бджіл до запилення культур, що вирощуєте на власній ділянці, придивіться до фацелії.
Проблема отруєння бджіл під час агротехнічних робіт – це не просто професійний виклик для пасічників, а й екологічна та сільськогосподарська проблема, яку просто негайно потрібно вирішувати.
Виявляється, ця «солодка парочка» – помідори і базилік – гармонійно поєднуються не тільки у відомому італійському салаті «Капрезе». Базилік покращує смак томатів і в кулінарії, і на городі, якщо культури ростуть поруч.