Субота, 20 Квітня 2024 р.

АРГУМЕНТИ ПРОТИ СПРОТИВУ

«Газеті «ПОДОЛЯНИН»

На статтю голови міської Асоціації керівників підприємств малого бізнесу В.ГАВРИЛЮКА «Вони їх. А вони – нас…» правління районного споживчого товариства інформує, що вдатися до збільшення тарифів на оренду торгового місця на ринку КВЗП «Кам’янець-Подільський» змушує економічна криза.

Насамперед зауважимо, що орендна плата за торгові місця є основним джерелом надходження коштів для організації функціонування ринку, оскільки ринковий збір, що збирається від торговельників, у повному об’ємі перераховується до міського бюджету, а тільки минулого року ця сума склала 2516 тис.грн. За останні десять років міська влада з ринкового збору на розвиток інфраструктури ринку не повернула жодної гривні, хоча їй перераховано за цей період 13,7 млн.грн.

За власні кошти комерційне підприємство на впорядкування території та проведення ремонтів наявної матеріальної бази використало

2,2 млн.грн. Навіть на оплату праці контролерів і касирів, які займаються збиранням ринкового збору, ніяких коштів не виділяється.

На утримання ринку на поточний рік необхідно не менше 4,5 млн.грн. За минулий рік орендної плати було отримано 3,2 млн.грн. Неважко порахувати, що дефіцит складе 1,3 млн.грн.

Адміністрація КВЗП «Кам’янець-Подільський» не може допустити, щоб не прибиралася територія ринку, щоб не вивозилося сміття, щоб на ринку не було води, електроенергії, нічної охорони. А ще ж є податки на землю, транспорт, комунальний податок, необхідно платити зар-плату персоналу, нарахування на неї та інше. Все це виливається в досить значну суму.

Дирекція КВЗП не від доброго життя пішла на цей крок. Якби не було підвищення вартості електроенергії, паливно-мастильних матеріалів, зростання мінімальної зарплати, збільшення тарифів на оренду торгового місця… Iнших джерел на фінансування у нас немає, а залишення ринку навіть без тих умов, які є вже сьогодні, викликає ще більші нарікання з боку підприємців, що працюють тут.

Що стосується тарифів на оренду 1 кв.м кіосків, то вони збільшилися: із продовольчих товарів – на 0,43 грн., із непродовольчих – на 0,5 грн. за день. Це й зрозуміло, бо тут більше затрат – електроенергія, земельний податок, прибирання, охорона. I це ще не весь перелік.

Чи дорого це? Якщо за торгове місце на критих столах в один погонний метр за пару годин у день підприємець платитиме 3,30-3,50 грн., то за кіоск 6 кв.м за місяць 210-230 грн. – не така вже й велика сума.

Така ситуація складається не тільки у нас. З 1 червня ц.р. за користування звалищем за тонну відходів замість 2,51 грн. необхідно буде сплачувати 3,62 грн. За рік із ринку вивозиться близько 3,5 тис.т сміття.

Збільшилася плата за оренду торгового місця й на квітковому ринку (перехід навпроти центрального входу в ринок). Так, з 1 травня ц.р., згідно з рішенням виконкому міської ради №563 від 22.04.2010 р., тариф складає 2,75 грн. за торгове місце, а це на 0,05 грн. більше ніж вартість послуги по кіосках продовольчого ринку.

На даний час тариф за оренду торгового місця складає в Бердичеві – 4,80 грн., Коростені – 4, Баранівці – 6, Житомирі – 7,20 грн.

Від нас вимагають забезпечити виплату середньої зарплати на рівні, не меншому, ніж по Україні, а вона на сьогодні становить 1700-2000 грн. Нам же ще далеко до такого рівня, і навіть підвищення тарифів на послуги не дасть можливості найближчим часом довести зарплату працівників ринку до такого рівня.

Зрозуміло, що завжди навіть незначне збільшення тарифів викликає спротив, але реальне життя цього вимагає, тому без цього не обійтися.

Павло СВIРГОЦЬКИЙ, голова правління Кам’янець-Подільського райспоживтовариства».