Середа, 24 Квітня 2024 р.

ЗАКОРДОННИЙ ПАСПОРТ. ЗА ЩО СПЛАЧУЄМО?

– У центральних засобах масової інформації в одному з інтерв’ю міністр закордонних справ назвав вартість виготовлення закордонного паспорта – 350 гривень. А коли я пішла подавати документи для виготовлення цього документа у наш сектор ГIРФО, мені чомусь назвали суму – 464 гривні. Чому така різниця? – цікавиться ЧУЧУЙКО Людмила Григорівна з вул.Гагаріна, 43/23.

Коментує начальник сектору ГIРФО Кам’янець-Подільського РВ УМВСУ Валерій СОБАЧИНСЬКИЙ: 

Для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон необхідні паспорт, ідентифікаційний код, зразки заповнення необхідних документів і квитанції про сплату:

– держмита – 170 грн.;

– послуг сектору ГIРФО – 10,28 грн.;

– інформаційних послуг УIТ – 26,2 грн.;

– вартості бланка паспорта – 150 грн.

До цього переліку також додається платіж ДП (документ) – 32,93 грн., що включає послуги з друкування анкет і перевезення їх із Києва.

Крім того, людям, які терміново хочуть отримати паспорти, потрібен страховий поліс, що гарантує відшкодування у повному обсязі витрат, пов’язаних із непередбачуваними обставинами під час перебування за кордоном. Цим займаємося не ми, а профільна компанія. Вартість цієї послуги – 75 грн.

А щодо інформації з вуст міністра закордонних справ про суму 350 гривень за отримання закордонного паспорта, то, швидше за все, він мав на увазі виготовлення та отримання закордонного паспорта за межами нашої держави (у посольствах), адже там до переліку обов’язкових платежів не додають платіж ДП і страховий внесок.