Четвер, 28 Березня 2024 р.

СПРАВА НЕ В ТРУБІ, А В ГОЛОВІ

«Протягом останніх п’яти років періодично у пресі та у скаргах жителів села в різні інстанції ставиться питання про покращення водопостачання в с.Устя. Частина села практично води не бачить, а інша – періодично користується протягом доби. Як вирішує цю проблему сільський голова Валерій ТКАЧУК? А ніяк. Своїми невдалими вказівками, діями та обіцянками він тільки погіршує проблему.

Звернулися жителі села по допомогу із цього питання у район, а Валерій Семенович, замість допомоги, у відповідь усім, хто підписав звернення, – штраф за збереження будматеріалів на вулиці. Iнші жителі задумалися: чи є сенс кудись звертатися, якщо води немає, як і не було, а на додачу ще і штраф виписують.

Я як депутат хотів зустрітися з виборцями з питання водопостачання, а сільський голова самовільно скасував заплановану зустріч, хоча не мав на це жодного права. Замість допомоги сільський голова звернувся до правоохоронних органів із тим, що я підбурюю населення проти ра-йонної влади та хотів заволодіти кошта-ми – по 500 гривень з кожного господарського двору на ремонт водопроводу. В ході перевірки ці факти не підтвердилися.

Я придбав за власні кошти водопровідну трубу для заміни частини старої, але, замість допомоги, голова розпускає різні плітки, що труба не водопровідна, а газова та інші. Тому вже місяць труби не встановлюють.

Звернувся у райдержадміністрацію про надання допомоги щодо заміни дірявого водопроводу, на що необхідно хоча б 25 тис.грн., але мені Олександр ФЕДИК відповів: «Хто Вам надаватиме допомогу, якщо у Вас у сільській раді на кінець року залишок невикористаних коштів 82 тисячі гривень?!». А Валерій ТКАЧУК усім відповідає, що коштів на заміну старого водопроводу немає.

14 липня написав сільському голові відповідне звернення. Але у нас, в Усті, заяви та звернення приймають до реєстрації тільки після відповідного підпису Валерія Сергійовича, що є грубим порушенням закону. Тому це звернення довелося відправляти поштою. Але і через пошту сільський голова відмовився його прийняти, у чому власноручно підписався.

19 липня відбулося засідання виконкому Устянської сільради, на якому я планував внести пропозицію про прийняття відповідних рішень із питання водопостачання, що дало б змогу вирішити давню проблему. Але не так сталося, як гадалося. Сільський голова попросив мене ви-йти із приміщення, де проходило засідання, мовляв, він мене не запрошував. На це він не мав жодного права, оскільки я як депутат цієї сільради маю право бути присутнім у ній на будь-якому засіданні та брати у ньому участь без належної згоди на те сільського голови. Це «прохання» я відмовився виконувати, а тому Валерій ТКАЧУК зателефонував до дуже високого посадовця районного масштабу і сказав, щоби той попросив міліцію приїхати і вивести мене із приміщення.

Чи то високопосадовець погано просив, чи міліції набридло виконувати витівки голови, але так ніхто так і не приїхав. Iз ввічливості до присутніх на засіданні виконкому, щоб їх не затримувати, я вийшов із приміщення, оскільки сільський голова пообіцяв моє питання розглянути наприкінці засідання. Воно закінчилось, але питання щодо водопостачання ніхто не розглядав і мене, відповідно, не запрошували.

Від секретаря сільради дізнався, що це питання буде розглядатися в робочому порядку наступного дня, о 9.00, за участю відповідних осіб. Розглядати це питання наш «цар» у моїй присутності відмовився, а тому в черговий раз «попросив» покинути приміщення. Тому розмова сільського голови із запрошеними відбулася без мене. При цьому пан ТКАЧУК розповів чергову байку про те, що через 3 роки планується замінити у трьох селах Устянської сільради весь водопровід разом зі скважинами. Це для того, щоб на випадок переобрання його головою на черговий термін ніхто не морочив йому голови, а там ще щось придумає, як придумав на попередніх виборах байку про будівництво газопроводу у 2007 р.

Валерію Семеновичу! Оскільки моє звернення Ви отримувати відмовляєтеся, хочу Вас попередити, що я залишаю за собою право всі наступні звернення до Вас подавати через газету. Нехай наші виборці, які нас із Вами обирали, зроблять відповідні висновки. Також попереджаю, що за відсутності води у водопроводі (а це буває кожного дня) вода, яка накопичується із зовнішнього боку труб, через їх пошкодження разом із брудом потрапляє у водопровід, а її використовують жителі. Це може призвести до захворювань. Аби Ви не казали, що нічого не знали, як завжди Ви вмієте це робити. Тим більше, що цього року планується подача у будинки природного газу. Як користуватися газовими колонками без відповідного тиску води?

2004 р. в Усті протягом 8 місяців питної води не було зовсім. Тоді сільський голова відповідав, що водопровід на балансі сільради не знаходиться. Але на сьогодні водопровід уже на її балансі. I кошти є, а води – немає. Коли Вас обирали сільським головою, мабуть, не всі виборці знали, що Ви не зможете сумлінно працювати і виконувати свої обов’язки. Може, хоч 31 жовтня оберуть достойного. Щоб голови не морочив і байок не розповідав…

Григорій БЕЛІНСЬКИЙ, депутат Устянської сільської ради».