П'ятница, 29 Березня 2024 р.

ТАРИФIВ НIХТО НЕ ПIДВИЩУВАВ. ПОКИ…

«Меру м.Кам’янець-Подільський Анатолію НЕСТЕРУКУ мешканців будинку на вул.Дружби народів, 2

Заява

СчетШановний Анатолію Макаровичу! Ми звертаємося до Вас не з проханням, а з вимогою щодо виконання обіцянок, даних раніше. Перед передачею «Теплокомуненерго» до «Міськтеплокомуненерго» Вами були дані обіцянки про зниження тарифів на водопостачання, теплопостачання та каналізацію. Проте відбулося не зниження, а навпаки – значне підвищення. Одночасно збільшується і квартплата. За достовірними даними, у м.Київ плата за всі комунальні послуги набагато менша, ніж у нас, менше сплачують за послуги і в інших містах.

Наприклад, усі комунальні послуги в м.Київ за однокімнатну квартиру коштують 176 грн. При такій же площі у нас тільки одне тепло коштує 176 грн., а вода, квартплата… Все вартує близько 300 грн.

Проте Вам здалося, що цього мало. Чому б не підняти ціну, коли був даний наказ Уряду про збільшення? Ви відповісте, що там більше заводів, підприємств, які дають місцевому бюджету прибуток, але ж не за рахунок жителів м.Кам’янець-Подільський слід збільшувати надходження до бюджету. Що робиться для відкриття підприємств у нас?

Цей лист ми надали газеті «ПОДОЛЯНИН», надіючись на підтримку інших жителів м.Кам’янець-Подільський.

Як можна вижити, якщо третя частина доходу (а то і половина) віддається за комунальні послуги? Не говорячи про те, що людям необхідно лікуватися, митися, одягатися та харчуватися. Це доведе до того, що люди змушені будуть не платити, щоб вижити. Працівниками ЖЕКу було повідомлено, що вони не можуть заплатити працівникам заробітну плату, а що ж робиться з тими людьми, котрі не платять роками?… Значить, і нам, тим, хто платить, теж необхідно прийняти цю позицію?

Т.А.ЛЕВИЦЬКА, А.Б.ДОБРОШИНСЬКА, В.М.АНДРЄЄВА та ще 65 підписів».

Прокоментувати факти, викладені в цьому листі, ми попросили міського голову Анатолія НЕСТЕРУКА. Анатолій Макарович відповів так:

– На сьогодні у місті ніхто не підвищував тарифів на вищевказані житлово-комунальні послуги. Зокрема, за послуги з тепло-, водопостачання та водовідведення кам’янчани сплачують за тарифами, затвердженими 2007 року, згідно з рішенням сесії міської ради. За час мого перебування на посаді міського голови цих тарифів ніхто не змінював, недивлячись на те, що за три роки підвищилася ціна на природний газ, електроенергію, комплектуючі, піднявся рівень мінімальної заробітної плати.

Так само і за послуги ЖЕКів діють тарифи, затверджені у травні 2008 року. Дійсно, у будинках проходять громадські слухання щодо перегляду оплати за послуги ЖЕКу – на те є відповідна постанова Уряду, але поки що квартплата також не підвищується і цього року ми не плануємо її змінювати.

Щодо своїх обіцянок, то я добре пам’ятаю, що і кому кажу. Про зниження тарифів мова не йшла. Коли в наших силах було стримати підвищення плати за послуги 

ЗАТ «Тепловоденергія», ми це зробили: власники акціонерного товариства ще перед початком опалювального сезону минулого року принесли висновок інспекції з цін, де вказувалася оплата за 1 кв.м опалюваної площі – 7 гривень 14 копійок. Але міська влада цих тарифів не затвердила. I, повернувши підприємство у комунальну власність, ми не підвищили тарифів, тим самим захистивши кам’янчан.

Для того, аби зменшити собівартість послуг (і, відповідно, тарифи), потрібно зменшити ціни на енергоносії (а з 1 серпня ц.р. вони, навпаки, підвищилися), необхідно вкладати кошти в енергозберігаючі технології, робити заміну труб теплопо-стачання на попередньо ізольовані. Мережі, побудовані у радянський період, відпрацювали свій термін, і в нас втрата тепла у мережах сягає 40 відсотків. Звичайно, підприємство здійснює ремонтні роботи, але на все потрібні кошти.

При такій тенденції до підвищення цін, вважаю, що ми зробили головне – утримали тарифи на попередньому рівні. Але нині Уряд врегульовує ціну на природний газ і, відповідно, тарифи будуть переглянуті. На жаль, у нас тільки два варіанти. Перший: не підвищувати тарифів, пропрацювати місяць, а потім нам держава перекриє доступи і не дасть газу, бо ми не зможемо за нього розрахуватися, якщо реальна ціна за газ не буде включена у тарифи. Другий: підвищити тарифи і масово охопити населення субсидіями. Це завдання номер один.

Цього тижня у Хмельницькому відбулася селекторна нарада за участю першого віце-прем’єра Андрія КЛЮЄВА. Були поставлені питання пожежної безпеки, проплати за спожитий газ, погашення заборгованості із заробітної плати. А ще – оформлення субсидій для населення (це завдання покладено на управління праці та Пенсійний фонд).

У місті створено штаб на чолі з першим заступником міського голови Валерієм АНДРУХОВИЧЕМ, координаційну раду з цього питання очолює Надія ПIДСКОЦЬКА. Ми будемо намагатися охопити якнайбільше людей і підприємців, які можуть показати свої доходи. Ми зацікавлені в тому, щоб люди оформляли субсидії, тому будемо застосовувати індивідуальний підхід. Головне, щоб і люди про це потурбувалися, не лінилися оформляти субсидії.

Підготувала Ольга МIРКОТАН.