П'ятница, 19 Квітня 2024 р.

КАНЬЙОН – БЕЗЦIННА ПЕРСПЕКТИВА

«З 2 липня у газеті «ПОДОЛЯНИН» розпочалася масштабна кампанія проти так званого будівництва у Смотрицькому каньйоні. Ця тема, на нашу думку, вже практично вичерпалася, тому ми вважаємо за потрібне дати свої відповіді на «інкриміновані» нам порушення і за-крити це питання.

КАНЬЙОН - БЕЗЦIННА ПЕРСПЕКТИВАОтже, першим каменем у наш город стала стаття Сергія СОКАЛЬСЬКОГО та Наталії ЯЦЕМIРСЬКОЇ від 2.07.2010 р. (№27 (1027), що мала назву «Наша спадщина – Ваша спадщина?». У ній подана недостовірна та ви-кривлена інформація щодо:

•приховування діяльності «Нашої спадщини» у каньйоні;

•назви Міжнародної громадської організації «Наша спадщина», як структури, що була створена спеціально під перспективну програму збереження та раціонального використання природно-рекреаційних ресурсів Смотрицького каньйону;

•виділення землі «даній структурі» ще у 2007 р.;

•будівництва без проекту;

•несанкціонованої вирубки 327-ми дерев;

•причетності Міжнародної громадської організації «Наша спадщина» до Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів і до БЮТу.

Також у статті автори поставили низку запитань, на які ми сьогодні відповідаємо.

Отже, «Чому саме «Наша спадщина»?

Як розповідає голова Кам’янець-Подільського міського осередку МГО «Наша спадщина» Валерій КАСПРОВ, 2008 р. «Наша спадщина», як Міжнародна громадська організація, отримала свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи №593075 від 11.08.2008 р. та розпочала свою діяльність на основі статуту, зареєстрованого наказом Мінюсту від 17.07.2008 р. №1210/5.

Протягом 2008-2010 рр. її зусиллями впроваджено декілька проектів: «Олімпіада Дитячі, Підліткові, Сімейні ігри», акції «Чисте серце – чисте місто» та «За життя», фестивалі сім’ї, літні табори, клуби, трансляції футбольних матчів на великому екрані у сквері Гунські Криниці. Таким чином, діяльність МГО «Наша спадщина» розпочалася до того, як організація отримала дозвіл на проведення робіт у каньйоні, тому стверджувати чи припускати, що МГО була створена спеціально під отримання землі у каньйоні, неприпустимо.

Після проведення олімпіади «Підліткові ігри» навесні 2009 р. МГО «Наша спадщина» влаштувала презентацію своєї діяльності у міській раді, на якій було виголошено намір створити екстрим-табір, аналогів якого немає у країнах СНД і Європи. Організація якраз перебувала у пошуках земельної ділянки у межах України для реалізації проекту. Після обговорення міська влада і керівництво МГО дійшли до ви-сновку, що найкращий варіант – облаштувати такий табір у каньйоні. Тим більше, що ще 8.02.2007 р. рішенням XIII сесії міської ради було затверджено перспективну програму збереження та раціонального використання природно-рекреаційних ресурсів Смотрицького каньйону в межах м.Кам’янець-Подільський, де йдеться про (цитуємо) «пристосування об’єктів для туристичної галузі та рекреації» та «створення двох рекреаційних зон активного відпочинку в південно-східній частині каньйону».

КАНЬЙОН - БЕЗЦIННА ПЕРСПЕКТИВА22 травня 2009 р. виконавчий комітет міської ради видав рішення №944, в якому сказано: «Надати право взяти участь у реалізації перспективної програми збереження та раціонального використання природно-рекреаційних ресурсів Смотрицького каньйону в межах м.Кам’янець-Подільський на 2007-2015 роки об’єднанню підліткових клубів за місцем проживання спільно з Міжнародною громадською організацією «Наша спадщина» в межах рекреаційної зони №2, визначеної відповідно до визначеної програми».

Відповідно до програми, організація взялася за виконання першого етапу робіт, тобто за розчищення та укріплення ка-м’яних схилів каньйону від побутового сміття, землі та самостійних зелених насаджень і за благоустрій території. На прибирання території проект не потрібний, а проектна документація на зведення тимчасових споруд перебуває на стадії розробки, що була доручена вище-вказаним рішенням виконкому відділу архітектури та містобудування.

Проте жодних робіт не розпочинали без відповідних документів. «Несанкціонована», за словами авторів вищезгаданої статті, вирубка дерев і кущів насправді регламентована рішенням виконавчого комітету міської ради від 24.09.2009 р. У п.1 його сказано: «Дозволити МГО «Наша спадщина» провести розчистку території за власний рахунок заявника». Другий пункт цього ж рішення затвер-джує акт №73 обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню. В останньому комісія чітко визначила кількість і стан дерев і самосівів, що можуть підлягати вирубці. Це аварійні, сухі дерева, кущі та чагарники у кількості 327-ми штук. До слова, більшість із вказаних і вирубаних 327-ми рослин – кущі та чагарники, і ні в якому разі – не «живі» дерева.

Питання щодо приналежності «Нашої спадщини» до БЮТу чи Всеукраїнського союзу церков євангельських християн-баптистів взагалі не вважаємо за доцільне. За словами Валерія КАСПРОВА, МГО «Наша спадщина» не є релігійною чи політичною організацією, а лише співпрацює з різноманітними структурами та організаціями, церквами різних конфесій і громадськими об’єднаннями. А особисті релігійні чи політичні переконання членів організації не мають до реалізації конкретного проекту жодного відношення.

До речі, під час презентації громадських організацій міста і різноманітних заходів «Наша спадщина» неодноразово заявляла про наміри впроваджувати проект у Смотрицькому ка-

ньйоні. Чому цього не було почуто представниками певних ЗМI? Нам, на жаль, не відома відповідь на це запитання. Якщо ж публічні виголошення планів не спрацювали, то сподіваємося, що хоча би мова документів зможе переконати шановних журналістів «ПОДОЛЯНИНА» у тому, що ніхто не бажає нічого приховувати. А відповіді на інші запитання ми обіцяємо дати наступного тижня.

З повагою, прес-центр МГО «Наша спадщина».

ВIД РЕДАКЦIЇ: Нарешті МГО «Наша спадщина» заговорила на шпальтах «ПОДОЛЯНИНА», хоча могла зробити це значно раніше. I це добре. Широкому загалу буде надана точка зору МГО «Наша спадщина», яка роз’ятрила патріотичну свідомість кам’янчан. Після завершення серії їхніх публікацій на наші кам’янчани зможуть зробити відповідні висновки, а ми – остаточне резюме.