П'ятница, 19 Квітня 2024 р.

КАНЬЙОН – БЕЗЦIННА ПЕРСПЕКТИВА. ЧАСТИНА 2

МГО «Наша спадщина» продовжує відповідати на матеріали, розміщені в газеті «ПОДОЛЯНИН». Сьогодні пропонуємо Вам наше бачення питань, висвітлених у статті «Науковці теж мають запитання до будівництва у каньйоні» (від 6.08.2010 року, №32 (1042), автор – Наталія ЯЦЕМIРСЬКА).

У вищевказаному матеріалі шановні панове науковці аналізують Перспективну програму збереження та раціонального використання природно-рекреаційних ресурсів Смотрицького каньйону (далі – Програма) та пропонують свої шляхи ефективного введення в дію цього документа. Зі свого боку МГО «Наша спадщина» погоджується з тим, що заради уникнення подальших спорів і словесних поєдинків необхідно оприлюднити матеріали Програми та, можливо, організувати публічні слухання із цього питання. У форматі таких заходів громадськість і спеціалісти змогли б, напевно, надати чимало цінної інформації стосовно правильної та раціональної організації роботи в каньйоні.

Дозволимо собі також процитувати Програму. Отже, на підготовчому етапі виконання «для забезпечення ефективного управління виконання Програми передбачається утворення Кам’янець-Подільською міською радою координаційно-наглядової ради». Там же сказано, що «до складу координаційно-наглядової ради доцільно включити представників управління житлово-комунального господарства, управління містобудування та архітектури, НIАЗ «Кам’янець», НПП «Подільські Товтри», Дністровської державної регіональної інспекції екології та природних ресурсів, КП «Старе місто», КП «Ка-м’янецький парк», депутатів міської ради. Відповідно до рішення міськвиконкому від 7.04.2005 р. №594, КП «Кам’янецький парк» призначено відповідальним за стан охорони, догляду та збереження геологічної пам’ятки природи «Смотрицький каньйон». Враховуючи те, що каньйон є територією НПП «Подільські Товтри» та НIАЗ «Кам’янець», науково-методичне керівництво виконанням зазначених робіт повинні здійснювати їх дирекції відповідно до компетенції».

Таким чином, відповідно до вищепроцитованих пунктів Програми, відповідальність за порушення певних норм збереження та використання ресурсів геологічної пам’ятки національного значення повинні були б нести перераховані структури. «Наша спадщина» у цьому випадку є лише виконавцем, який отримав дозвіл на проведення певних робіт у межах рекреаційної зони №2.

Координаційно-наглядова рада, якої до сьогодні не існує, повинна була роз’яснити «Нашій спадщині», що можна робити на території Смотрицького каньйону, оскільки вона має бути найбільш компетентним у цих питаннях управлінським органом. Відсутність такої ради може свідчити лише про те, що виконання Програми та відповідальність за так звані помилки перекладена, як кажуть, з хворої голови на здорову. Шановні представники вищевказаних структур, замість того, щоб направити роботу «Нашої спадщини» у правильне, врегульоване законом русло, Ви всіляко намагаєтеся осудити за певні неточності, які, якщо і були допущені, то лише через недостатню підтримку максимально компетентних осіб.

Тому МГО «Наша спадщина» сьогодні, як і раніше, закликає науковців, комунальників, екологів і представників влади нарешті створити координаційно-наглядову раду, яка повинна була з’явитися ще на підготовчому етапі реалізації Програми. Голова місцевого осередку організації Валерій КАСПРОВ говорить: «Ми прагнемо співпрацювати з компетентними людьми, щоб мати можливість продовжувати розпочату нами добру справу, повністю узгодивши всі її нюанси у правовому полі. Ми готові прислухатися до пропозицій спеціалістів щодо більш раціонального втілення нашого проекту. На мою думку, сьогодні науковці та виконавці, які мають гарні наміри, повинні не з’ясовувати, хто правий, а хто винен, а разом просуватися до ефективної співпраці, щоб отримати бажаний для всіх результат – збереження природної спадщини та краси нашого міста».

А поки тривають обговорення Програми та пошук негативів у діяльності «Нашої спадщини», у каньйоні біля Польської брами «дислокувався» справжній циганський табір, який просто на березі річки порозкладав свої пожитки. Цікаво, чому це не привернуло уваги шановних науковців і ЗМI? Чи це не є порушенням природоохоронного законодавства? Чи, може, поселення на березі Смотрича – нова атракція, яка не заважає туристичному статусу нашого міста? Дозволимо собі нагадати, що Польська брама включена до багатьох основних екскурсійних маршрутів.

З повагою, прес-центр МГО «Наша спадщина».