Середа, 24 Квітня 2024 р.

БОДАЙ ОДИН ГАРНИЙ СУЧАСНИЙ ДИТЯЧИЙ МАЙДАНЧИК

«Шановний Анатолію Макаровичу!

Звертаються до Вас теперішні та майбутні батьки, а також дідусі, бабусі, родичі та хрещені маленьких кам’янчан (як уже 3 роки тому зверталися до Вашого попередника – Олександра МАЗУРЧАКА) із проханням створити у місті бодай один гарний сучасний дитячий майданчик.

На сьогодні дворові «дитячі майданчики» – це, у кращому разі, підремонтований спадок, який нам дістався ще від радянських часів, а здебільшого – просто брухт, до якого дітей підпускати небезпечно. Нам можуть заперечити і сказати, що в місті останнім часом обладнано декілька майданчиків з антивандальними тренажерами. Але дуже часто відвідувачами цих спортивних майданчиків для дітей старшого віку та молоді є батьки з маленькими дітьми, котрі використовують їх замість гойдалок!

Анатолію Макаровичу, адже Ви, безперечно, не-одноразово бували у Хмельницькому, Києві, інших містах України та за кордоном, тому, поза сумнівом, звертали увагу на те, як обладнані там ігрові майданчики для дітей. Це цілі комплекси, що включають різні гірки, гойдалки, драбинки. Вони потрібні не лише для того, щоб діти просто розважились і витратили «зайву» енергію, вони спонукають дитину активно рухатись, а отже, розвиватись і фізично, і розумово, і емоційно. Не кажучи вже про те, що вони дуже гарні, а головне – безпечні.

Звісно, якісне обладнання для дитячих майданчиків є недешевим і облаштувати їх у кожному дворі за нинішньої економічної ситуації практично неможливо. Проте дітлахи нашого 100-тисячного міста заслуговують бодай на одне пристойне дитяче містечко. У багатьох містах такі майданчики встановлюють великі компанії, наприклад «Рошен» і «Живчик». I не лише в Києві, Хмельницькому чи Вінниці, а й навіть у такому маленькому містечку, як Бердичів. Гадаємо, що наше місто є достатньо відомим і привабливим для розміщення схожої реклами, тож Кам’янець може запропонувати їм «рекламну площу» в гарному місці.

З огляду на ініціативу міської влади вкотре взятися за впорядкування Центрального парку ми пропонуємо саме там облаштувати зону для сімейного відпочинку, зокрема, і гарне сучасне дитяче містечко. Ми би хотіли там бачити:

– якісно обладнані та безпечні ігрові майданчики, окремі для наймолодших і дітей старшого віку;

– спортивні майданчики;

– асфальтовані доріжки для прогулянок та їзди на велосипедах, скейтах і роликах;

– достатню кількість лавочок;

– розчищені та впорядковані зелені насадження і клумби, діючі фонтани;

– дитяче кафе;

– цивілізований туалет.

Звісно, в майбутньому хочеться бачити дитячі куточки і в таких традиційних місцях відпочинку, як сквер Гунські Криниці, а також у мікрорайонах міста.

Свого часу Ваш попередник Олександр МАЗУРЧАК уже обіцяв кам’янчанам через пресу провести серйозну реконструкцію парку. Було навіть затверджено програму та знайдено інвестора – таку собі чернівецьку фірму, яка мала збудувати цілий розважальний комплекс. Кажуть, обіцяного три роки чекають, але не дочекалися і за три роки. Цей досвід вкотре показав, що міській владі при виборі інвесторів слід звертати увагу не так на щедрі обіцянки, як на їхню репутацію.

Дуже прикро, що чимало сімей їдуть зі своїми дітьми на вихідні до Хмельницького або Чернівців, щоб гарно провести час в ігрових центрах і на атракціонах, бо в рідному місті піти просто нікуди. Але якщо дозволити приватним фірмам збудувати ігрові центри та поставити свої атракціони в парку, це і збагатить його інфраструктуру, і в той же час дасть кошти на його впорядкування.

Безперечно, чимало громадських організацій і простих кам’янчан з радістю приєднаються до робіт із благоустрою парку задля того, щоб якомога швидше відновити улюблену колись зону сімейного відпочинку. Натомість ми хочемо від міської влади прозорості в діях стосовно міського парку, щоб гарні наміри не обернулися розчаруванням, як це трапилося у випадку з каньйоном. Пропонуємо оприлюднити в місцевій пресі Ваші наміри та проекти щодо реконструкції парку, а також провести громадські слухання, щоб врахувати пропозиції та побажання кам’янчан.

З повагою, Д.ЯРОВИЙ, Н.ЯРОВА, Н.МАЗIЙ, I.ЛУК’ЯНЧУК, О.МАКСИМОВА. Всього 144 підписи».