Четвер, 28 Березня 2024 р.

КАНЬЙОН – БЕЗЦIННА ПЕРСПЕКТИВА. ЧАСТИНА 3

МГО «Наша спадщина» продовжує відповідати на закиди з боку шановних журналістів газети «ПОДОЛЯНИН». Зокрема, сьогодні йтиметься про статтю Наталії ЯЦЕМIРСЬКОЇ «Спочатку громада зацікавилася. Тепер – прокуратура» від 13.08.2010 р., №33 (1043).

Неточності в діях влади чи їх відсутність ми вважаємо за некоректне обговорювати. Щоправда, маємо зазначити, що право на реалізацію Перспективної програми раціонального використання та збереження природно-рекреаційних ресурсів Смотрицького каньйону надали об’єднанню підліткових клубів і МГО «Наша спадщина». На основі цього організація і розпочала розчищення території в каньйоні річки Смотрич, про що вже неодноразово говорилося. 

Зацікавлення з боку прокуратури не викликало у МГО «Наша спадщина» здивування, проте насправді вразила сама процедура проведення перевірки. Як відомо, контролюючий орган спершу зобов’язаний повідомити суб’єкт про перевірку, а вже потім приходити і здійснювати її. У нашому ж випадку дивним чином обійшлося без попередження. Шановні працівники прокуратури, які прийшли виконувати свою роботу, за-стали на місці Олександра КАСПРОВА. Саме його намагалися притягнути до адміністративної відповідальності за порушення екологічного законодавства в судовому порядку. Але суддя ЗАКРИВ СПРАВУ ЗА ВIДСУТНIСТЮ СКЛАДУ ЗЛОЧИНУ. Окрім того, пан Олександр КАСПРОВ не має жодної посади в МГО «Наша спадщина» і є лише одним із кураторів робіт у каньйоні на громадських засадах.

Щодо об’єднання підліткових клубів за місцем проживання, відсутність договору з яким закидає шановна автор статті, то ми повинні відзначити, що відповідний двосторонній договір насправді досі не підписаний. Проте МГО «Наша спадщина» за останній рік зробила декілька спроб налагодити співпрацю із цією організацією. Як зазначає Валерій КАСПРОВ, «Наша спадщина» неодноразово пропонувала об’єднанню підліткових клубів підписати двосторонній документ, проте щоразу отримувала відмову на основі того, що певні пункти запропонованого договору не влаштовували об’єднання та потребували доопрацювання. Проте жодний із доопрацьованих варіантів досі не прийнятий. Тут виникає законне запитання: «Невже об’єднанню підліткових клубів не цікава співпраця в такому проекті?».

Чесно кажучи, «Наша спадщина» вже втомилася від пусто-порожньої балаканини, адже затрачений на цю штучно створену війну час можна було б спрямувати у більш корисне русло та працювати над втіленням проекту в життя. Валерій КАСПРОВ говорить, що МГО не визнає порушення законодавства, яке їй закидають, оскільки лише виконує програму. «Якщо і є певні неточності з юридичної точки зору, ми готові їх виправити, проте відстоюватимемо свою невинуватість у порушенні закону навіть у судовому порядку, якщо це знадобиться, – зазначає голова міського осередку МГО «Наша спадщина». До речі, сьогодні чекає розгляду позов з нашого боку на Держкомзем, оскільки ми не ви-знаємо інкримінованого нам самовільного захоплення землі».

Як уже говорилося, ми прагнемо поставити крапку в балачках навколо каньйону, тому пропонуємо до Вашої уваги відповіді Валерія КАСПРОВА (на фото) на декілька відверто провокаційних запитань.

– Як МГО «Наша спадщина» пов’язана з Всеукраїнським союзом об’єднань євангельських християн-баптистів?

– «Наша спадщина» – міжнародна громадська організація. Не релігійна. Але вона співпрацює з усіма, хто хоче працювати на благо міста і країни, в тому числі з державними та неурядовими структурами, релігійними організаціями та церквами різних конфесій. Наша мета – пропаганда здорового способу життя та популяризація християнських цінностей серед дітей і підлітків. Ми працюємо з усіма, хто поділяє такі цілі, кому не байдужа українська молодь.

– Тобто союз баптистів не є пріоритетним у співпраці?

– Ми працюємо з усіма, зокрема і з Духовною радою Кам’янця-Подільського, до якої входять православні, католики та протестанти. Причому чогось у Кам’янці найактивнішими нашими помічниками є молодь із баптистських і п’ятидесятницьких церков. Ми тісно співпрацюємо із Центром соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді, Всеукраїнською громадською організацією «Фундація регіональних ініціатив», громадською організацією «Пласт». Ми відкриті до всіх, кому не байдуже майбутнє міста, та будемо раді будь-якій допомозі від будь-якої організації. Наші пріоритети – залучити якомога більше людей до проектів «Нашої спадщини», не поділяючи на «своїх» і «чужих».

– Тоді хто для Вас «свої», а хто «чужі»? Ви до якої церкви відноситеся?

– Ми живемо у демократичній країні, наша Конституція закріплює за кожним право відвідувати будь-який храм і сповідувати будь-яку релігію. Я вірю в Бога, моя віра дуже важлива для мене, мої життєві принципи засновані на християнстві. Бог один, і головне не те, яку церкву людина відвідує, а те, чи є в неї в серці духовність і мораль, достатньо сильна для того, щоб давати можливість змінити свою сім’ю, місто, країну.

– У каньйоні Ви винищуєте рідкісні види рослин на заповідній території загальнодержавного значення.

– Каньйон розбитий на різні зони, спеціальна комісія екологів зробила ви-сновки щодо того, де можна вирубувати кущі та чагарники, а де ні. Акт №73 обстеження зелених насаджень, які підлягають видаленню, затверджений рішенням міськвиконкому, дає нам дозвіл на санітарне розчищення рекреаційної зони №2 Смотрицького каньйону. Експерти постановили, що на цій території немає пам’яток природи загального природного фонду України.

Згідно з Державною комплексною програмою перспективного розвитку НIАЗ «Кам’янець» на 2008-2015 рр., територія заповідника потребує комплексного впорядкування, першочерговими є роботи з реконструкції існуючих і спорудження нових інженерно-технічних мереж і споруд, очистки схилів каньйону від земляних завалів і самостійних зелених наса-джень, розчистки русла річки Смотрич. У програмі передбачалися ресурси на виконання цих положень, але за три роки науково-проектні роботи не виконали через глобальну економічну кризу та відсутність коштів у місцевому бюджеті. «Наша спадщина» зголосилася допомогти владі в реалізації її ж програм за власний рахунок.

– На яких умовах «Нашій спадщині» передали 5 гектарів рекреаційної зони?

– Ця земля не може бути викуплена, взята в оренду чи приватизована. Вона передана нашій організації та об’єднанню підліткових клубів за місцем проживання в рамках реалізації Перспективної програми до 2015 року.

– То що ж Ви все таки будуєте у каньйоні?

– Ми не будуємо, ми проводимо благоустрій території під зону, де зможуть відпочивати жителі та гості Кам’янця-Подільського. Плануються лінії екстриму за західними аналогами, спортивні майданчики, атракціони, мангали, альтанки, місця для кемпінгу. Також місцева влада запланувала відновлення човнової станції.

– А басейн буде?

– Якщо й буде, то лише з легких зйомних конструкцій. Ми зацікавлені у збереженні природної спадщини, тому капітальні споруди неприпустимі.

– Це буде платно чи безкоштовно?

– Вхід безкоштовний і вільний для всіх. Деякі послуги можуть бути платними, оскільки рекреаційна зона потребує постійного прибирання, догляду та вивезення сміття.

– Звідки гроші на благоустрій, на численні акції?

– МГО «Наша спадщина» шукає та залучає благодійні фонди, бізнесменів, політиків на різних рівнях, які готові вклас-ти кошти у соціально значимі проекти.

– Чому спершу огородили територію рекреаційної зони?

– Коли проводиться ремонт чи благоустрій, вхід на територію обмежують, щоб запобігти травмам і подальшому забрудненню. На місці розчищення працювали з пилками та бензокосами, тому для безпеки населення ми тимчасово обгородили територію. Коли з’явився громадський резонанс, ми ініціювали зустріч із мером і прийняли спільне з владою рішення прибрати огорожу. Як я казав раніше, у майбутньому ми плануємо декоративне позначення цієї території.

– У чому Ваш особистий інтерес у цьому проекті?

– Кам’янець-Подільський – неповторне місто з унікальними пам’ятками архітектури, глибокою історією, божественною природою і талановитими людьми. Я хочу примножувати це багатство, робити щось цінне для мого рідного міста і його жителів. Я люблю Кам’янець-Подільський і хочу, щоб тут було комфортно жителям міста, туристам, щоб у майбутньому батьки з дітьми мали можливість гуляти чистим каньйоном. Тому я все готовий зробити, щоб втілити у життя наш унікальний проект.

Сподіваємося, дані вище відповіді нарешті зможуть задовольнити цікавість шановних журналістів «ПОДОЛЯНИНА» та розставлять усі необхідні крапки над «і», щоб кожен із нас міг займатися своєю справою: ЗМI – висвітлювати об’єктивну інформацію про події в місті, а ми – робити благоустрій каньйону задля добробуту та відпочинку кам’янчан. До речі, ми завжди відкриті та готові до співпраці з усіма, хто бажає нам допомогти.

З повагою, прес-центр МГО «Наша спадщина».