П'ятница, 19 Квітня 2024 р.

ЗВІДКИ Ж БЕРУТЬСЯ ГУДЗИ?

На адресу редакції прийшов лист такого змісту:

«Шановна редакціє! У Вашій газеті за 13 травня дуже розхвалювали ОСББ. То я опишу ОСББ «Квартал-59». Минулого року у Вашій газеті була замітка «Взяти гудз на голову». Так-от цього гудза досі не розв’язано.

Почалося все з організації ОСББ. У протоколі зборів записано, що було 44 присутніх, але з’ясувалося, що це не так. У лютому відбулися звітні збори, на яких більшість висловила недовіру правлінню. Були обрані новий голова і правління. Старий голова до цього часу не передає документів і печатки. Зверталися у міськвиконком і міліцію. Тепер справа у суді. Ось таке у нас  ОСББ-мрія.

А.БЕРЕЗОВСЬКИЙ, вул.Огієнка, 59».

По коментар ми звернулися до завідувача відділу розвитку ОСББ департаменту житлової політики, доріг та інфраструктури міськради Віктора БАЛАНЮКА, адже відомо, що, згідно з державною програмою, до 2015 року ЖЕКи мають бути ліквідовані через їх неефективність. Віктор Іванович пояснив ситуацію таким чином:

– На жаль, подібні ситуації трапляються. І на те є декілька причин. Перша – недосконалий закон про ОСББ. Новий закон не пройшов у третьому читанні у Верховній Раді, тому поки що користуємося Законом України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», що набрав чинності 2002 року. Друга причина – мешканці будинків очікують на значне покращення життя після створення ОСББ, а його не відбувається, тому що самі ж мешканці встановлюють досить малий тариф. За ці кошти неможливо створити ідеальні умови. Люди цього не розуміють, тому починають переходити на особистості, змінюють голів ОСББ, але ситуація від того кращою не стає. Дехто підбурює мешканців, щоб знову поверталися в ЖЕКи. На сьогодні на підтримку ОСББ держава виділяє чималі кошти. Чого тільки варті встановлені дахи в будинках селища Першотравневого?! Також у будинках ОСББ замінюють ліфти. На це потрібні великі гроші, яких самі мешканці не могли б зібрати.       

Щодо цього конкретного випадку, справа сьогодні розглядається в суді. А на майбутнє хочу зазначити, що наш відділ розвитку ОСББ скрупульозно підходить до створення нових об’єднань: якщо серед мешканців немає 50% плюс один голос бажаючих, то жодне рішення про організацію ОСББ не приймається.