П'ятница, 29 Березня 2024 р.

ВІД СМІТНИКА ДО ПІСОЧНИЦІ – 8 МЕТРІВ

«Шановна редакціє газети «ПОДОЛЯНИН»!

Наша історія бере початок з 19 травня ц.р., коли на загальних зборах жителів будинку було вирішено порушити клопотання перед керівництвом ККП «Господар» щодо перенесення смітника, який розташовано з порушенням санітарних норм у дворі будинку №14, що на вул.30 років Перемоги, в інше місце (поряд зі смітником, за 8 метрів, розташовано дитячий майданчик). Сміт­ник завдає неабиякої шкоди меш­канцям: є розплідником смороду, мух та усілякої зарази. Гидота, що витікає через гнилі баки на дорогу, потрапляє з брудним взуттям в оселі мешканців.

20 травня звернення з підписами 18 жителів будинку було зареєстровано в ККП «Господар», та, за станом на 24 серпня, письмової відповіді від керівництва ККП жителі так і не отримали.

20 червня було надіслано лист міському голові, на який 5 липня отримано відповідь з ро­з’яс­нен­нями, що перенесення смітника та будівництво нового майданчика для нього можливе на вул.Космонавтів, але існує безліч проблем, серед яких головна – де­фіцит бюджету. 

І ось крига скресла, 22 липня відбулася зустріч жителів з представником управління ЖКГ і посадовими особами ККП «Господар», на якій вирішено: перенести смітник якнайдалі від будинку, десь за 200-300 м. Співробітники ККП мали опитати жителів пов­торно, чи погодяться вони носити сміття метрів зо 200-300 (а Ви би погодилися?). Хоча міськвиконкомом уже було визначено можливе місце – на вул.Кос­монавтів.

30 липня надійшла чергова відписка за підписом заступника міського голови Сергія БАБІЯ про те, що під час комісійного обстеження були присутні представники санітарно-епідеміологічної станції (яких ніхто не бачив), що сміттєвий майданчик у задовільному стані, що виконано роботи з ремонту дороги, замінено та пофарбовано контейнери і проведено опитування жителів, які від­мовилися від перенесення сміт­ника на 300 м.

Зустрів смітник 20-ту річницю незалежності України оновленим, а з людських очей течуть сльози, чи від їдкого смороду, чи радіють від того, що їм «зафарбували баки». До виборів же ще далеко!

Павло МАМЧУР, 

Олена НОВАКІВСЬКА. 

Всього 32 підписи».

Працівники ККП на смітнику.jpgМи виїхали за вказаною адресою, щоб побачити все на власні очі. Відразу за смітником – майданчик, який дитячим назвати важко: пофарбовані залишки ко­лишньої гойдалки, імпровізована (мабуть, мешканцями встановлена) пісочниця та лавка. Але саме тут проводить свій час малеча з навколишніх будинків. Че­рез таке сусідство діти можуть під­хопити якесь захворювання, ад­же малих не завжди впильнуєш: вони за­просто можуть по­-ліз­ти у контейнер за випадково вкинутим туди м’ячиком чи побовтатися у калюжі, в яку стікає гидка жижа з дірявого бака, а потім запхати брудні руки до ро­та. Таким чином, існує велика ймовірність підхопити кишкові та ротавірусні інфекції. Крім того, де є баки зі сміттям, водяться гризуни, рояться мухи, крутяться без­притульні собаки та коти, які теж переносять багато інфек­цій. Небезпечним є і те, що поблизу сміттєвих баків діти можуть знаходити шприци та голки, якими користувалися наркомани. 

На жаль, схожа ситуація характерна для більшості дворів міста. Не відомо, якими нормами керувалися колись при забудові міських кварталів, але нині, за словами завідувача відділу комунальної гігієни міської сан­епідстанції Олексія ПРОЦКОВА, згідно із санітарними нормами, сміттєві контейнери повинні розташовуватися не ближче, ніж за 20 м від вікон і дверей багато­квартирного будинку чи дитячого майданчика. Однак при роз­міщенні контейнерів працівники комунальних служб повинні також враховувати можливість без­пе­решкодного під’їзду до них спецмашини для вивезення сміт­тя. Якщо щільна забудова двору не дозволяє встановити контейнер на відстані від 20 до 100 м, норми можуть переглядатися. Для цього ЖЕК має отри­мати висновок комісії, в якій задіяні співробітники санепідстанції. Якщо у ЖЕКу такого документа немає, мешканці можуть вимагати переставити контейнери на безпечну і зручну відстань.

Начальник ККП «Господар» Олександр ЯРОСЛАВСЬКИЙ не бачить проблеми у розташуванні смітника. 

– Сміття вивозиться вчасно, біля контейнерів завжди прибрано, – говорить Олександр Дмитрович. – А те, що деякі контейнери течуть, звичайно, погано. Будемо намагатися замінити їх на нові. Я  розумію, що мешканцям хотілось би перенести сміт­ник далі, але забудова мікрора­йону досить щільна: там будинки, тут комунікації, та й міська влада старається не виносити смітники до проїжджої частини, тому що це псує естетичний ви­гляд міста, тож вирішити це питання не так просто.

Нам вдалося поспілкуватися з мешканцями будинків, на розі між якими розташовано майданчик з контейнерами для сміття. Жителі будинку №14, що на вул.30 років Перемоги, виявилися одностайними: вони хочуть, щоб майданчик перенесли. А от мешканці будинку №9, що на вул.Космонавтів, висловлюва­-

ли різні думки з цього приводу. Борису КУЧМЕНКУ, котрий пересувається на милицях, буде складно носити сміття за 200-300 м. Ірину ГАРБОВЕЦЬ турбує, що мешканці вже не зможуть доручати своїм дітям виносити сміття, адже для цього їм потрібно буде перетинати вулицю з пожвавленим рухом, що досить небезпечно. А от Анатолій ЗБАРАВСЬКИЙ, який нещодавно придбав квартиру якраз навпроти смітника, не хоче щодня бачити у вікно непривабливу картину, а влітку дихати неприємним запахом від відходів.   

Ми звернулися по коментар до заступника міського голови з комунальних питань Сергія БАБІЯ.

– Ми готові перенести смітник, – запевнив Сергій Віталійович, – але лише у тому разі, якщо мешканці обох будинків у цьому питанні дійдуть згоди. Поки що меш­канці одного будинку просять перенести сміттєві контейнери, а іншого – залишити на місці. Коли члени комісії, створеної для розгляду питання, опитували мешканців, то 140 людей висловилися проти перенесення смітника, бо не хочуть носити відходи за 200-300 метрів. Я готовий зустрітися з ініціативною групою, яка прагне перенесення сміттєвих контейнерів, але досі я цих людей не бачив. Щодо гнилих баків, то підготуємо доручення відремонтувати їх.

Звісно, вирішити проблему могли б євроконтейнери закритого типу, але, за словами Олександра ЯРОСЛАВСЬКОГО, це надто дороге задоволення (за нашою інформацією, один євроконтейнер коштує 3 тисячі гривень). А Сергій БАБІЙ пожартував, що є ще краще вирішення проблеми: за кордоном смітники, як і парковки, будують і під землею. Жарти жартами, але проблему потрібно якось ви­рішувати. І не лише в одному окре­мо взятому дворі.