Вівторок, 23 Квітня 2024 р.

БОРОНИТИ СТАРЕ МІСТО ВЗЯЛИСЯ ВЕТЕРАНИ

Кам’янчани більше не можуть дивитися, як тріщить по швах їхнє Старе місто, таку думку вони висловили в листі до редакції «ПОДОЛЯНИНА». Цього разу зі своїм зверненням до нас прийшла місцева рада Всеукраїнського об’єднання ветеранів і громадське самоврядування Старого міста. У своєму листі, адресованому міському голові Михайлові СІМАШКЕВИЧУ, її члени пишуть:

«Перлина України – Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець» – благає порятунку. Житловий фонд та інфраструктура цього району міста, в якому проживають сотні людей поважного віку та інваліди війни, до 80% аварійні. Дороги й тротуари в жахливову стані. Будівлі Старого міста доконує транспортне перевантаження, що згубно впливає і на здоров’я людей.

За роки незалежності України влада під тиском громадськості намагалася зменшити потік автотранспорту через Замковий міст. Згідно з проведеними хронометражами, за одну хвилину тут проїжджають 35-50 автомашин. У всіх маленьких районних містечках – Хотин, Нова Ушиця, Ярмолинці – побудували об’їзні дороги, а ми знищуємо святиню, безцінний дар Божий.

За час головування в місті Анатолія Кучера на мосту збудували пост для збирання грошей, але кошти розікрали. Найправильніше зробив згодом мер Олександр Мазурчак, повністю заборонивши проїзд через аварійний Замковий міст. Це рішення тоді підтримував і заступник міського голови Сергій Бабій, бо святинею торгувати гріх. Чому ж тепер він ревно впроваджує таку торгівлю, запевняючи, що автомат на пропускному пункті гарантує збереження коштів?

17 серпня 2013 р. членами ради міського відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів і громадського самоврядування Старого міста проведено перевірку роботи пропускного пункту на Підзамчі. Під час неї було виявлено, що замість автопосту проїздом тут маніпулюють аж два дебелі оператори. Працюють вони цілу зміну, коли за законом повинні працювати у три зміни, по 8 годин. А це мінімум шість чоловік, окрім підмінних на вихідні. Тобто, шкурка вичинки не варта. Завдає транспорт заповідній зоні й величезної екологічної шкоди.

Багато пам’яток продано у власність нечистим на руку магнатам, тут набудовано безліч самобудів, що спотворюють історичне середовище. Захоплено землю й перекрито рух по пров.Гімназійний (Шолом-Алейхема) та вул.Довга.

Транспорт з усього світу трасує НIАЗом. Тисячі туристів із близького і далекого зарубіжжя прибувають до Кам’янця, а бачать тут лише аварійні пам’ятки: Кушнірську вежу, рештки тютюнової фабрики (колишні казарми), зруйновані фортечні вежі, будівлі пивзаводу, райунівермагу, будинків на вул.Зарванській, Кузнечній, Госпітальній та ін. Все це наслідки байдужого спостерігання міської влади за бездарною бездіяльністю двох господарів – НIАЗу та музею-заповідника, яких для користі справи й економії коштів уже давно потрібно було б об’єднати.

Особливою безконтрольністю виділяється Державна архітектурно-будівельна інспекція. Її шкідливою бездіяльністю мали б ретельно зацікавитися стражі правопорядку і доблесної прокуратури.

На вул.Зарванська і пров.Петропавлівський були знаки заборони проїзду, їх викрали. Незважаючи на наші численні звернення, їх досі не встановлено. На таких, як департамент ЖПДІ, а також на сімох видуманих інспекторів по районах тощо коштів у міста вистачає, а на захист довкілля і людей – ні.

У зоні заповідника все забруднено, бур’янами заросло навіть у центрі вул.Зарванська. Кропивою вкрилися й меморіали «Жертв голодомору» та в’язнів нацистських концтаборів, що загинули під час звільнення Кам’янця.

Вкрали в Старому місті вже все, що тільки можна: стічні труби, металобрухт, навіть міст на Руських фільварках порізали. Тут працюють десять легальних пунктів продажу неякісного самогону. Ночами орудують п’яниці, злодії та хулігани, а жодного патруля міліції ніколи не видно – вони сюди не доходять. Ні міліція, ні влада вперто не виконують рішення

IV сесії облради №24 від 16 грудня 1998 р. та рішення міської ради №24 від11 березня 1999 р. про відновлення пункту громадського порядку в Старому місті.

Просимо через ЗМI проінформувати громадськість про те, хто дозволив торгувати святинею? Який порядок цієї торгівлі і доки це буде продовжуватися? Які заходи щодо збереження природного історико-архітектурного заповідника здійснюються? Відповіді на всі запитання просимо надати об’єктивно і за підписом міського голови, як того вимагає ст.15 Закону України «Про звернення громадян».

З повагою, голова громадського самоврядування Старого міста

Леонід ГУСЛЯКОВ, члени ради, інваліди Великої Вітчизняної війни Федір ГОРСЬКИЙ і Вільям ОЛІЙНИК».